artikel

Uitmuntendheid verwerven met ‘kleine grote dingen’

Geen categorie

In zijn nieuwe boek De kleine grote dingen beschrijft managementgoeroe Tom Peters 163 manieren om uitmuntendheid te verwerven. Dat lijkt erg veel, maar Peters verwacht niet dat zijn lezers ze allemaal achter elkaar tot zich nemen. Af en toe een idee onder de loep nemen is genoeg. Hier zijn er twee.

  • Ga lunchen!

Met elkaar kunnen opschieten en samen gaan lunchen is volgens Peters dé manier om problemen in de samenwerking tussen verschillende functies in een bedrijf op te lossen. Zijn ‘eis’aan de lezer: besteed minstens vijf lunches per maand aan mensen in andere functies. Vertel hen eerlijk waarom je hen uitnodigt, of dat nu is om een nieuwe relatie te leggen, oude relaties te onderhouden of te verbeteren, een ‘eigenaardig’persoon te leren kennen en iets van hem of haar op te steken, of om iemand in een totaal andere functie te leren kennen. Beschouw die lunches als een van je kostbaarste bronnen. Een goed benutte lunchkans levert namelijk een hoge WWOIIR op: Winst op Investering in Relaties.

  • Vier je blunders!

Wie succes wil hebben moet meer doen dan iemand anders, en snel ook. Maar als je veel in korte tijd wilt doen, zul je ongetwijfeld blunders maken. Dat is niet erg, het bewijst dat je vooruitgaat, zegt Peters, die het motto van de Australische zakenman Phil Daniels een van zijn favoriete quotes noemt: ‘Beloon schitterende blunders. Bestraf middelmatige successen.’

Tom Peters, ‘De kleine grote dingen. 163 manieren om je resultaat te verbeteren.’ Spectrum, 2011. ISBN 978 90 491 0652 2

Reageer op dit artikel