artikel

Hoe je een vol hoofd weer leeg maakt

Geen categorie

Druk, druk, druk? Soms is het een kwestie van inschatting: teveel belang toekennen aan plannen, ideeën en bezigheden die de aandacht niet waard zijn. Dan raakt het hoofd overvol en versnippert het denken, en dat leidt weer tot concentratiestoornissen, geheugenzwakte en een niet adequate omgang met problemen.

Op de website Mens en Gezondheid is een drieledige remedie te vinden:

  1. Hoe belangrijk je iets vindt, wordt vooral bepaald door de emotionele waarde die je eraan toekent. Wie een relatief klein probleem veel emotionele waarde geeft, prikkelt zijn hersenen om stante pede oplossingen te verzinnen. Vraag je hersenen dus in het vervolg niet meteen om een oplossing aan te reiken, maar om je emotionele kant te laten inzien dat het probleem of de kwestie zoveel verontrusting niet waard is. Dat geeft de nodige helderheid om de zaak werkelijk aan te pakken.
  2. Neem een afgebakende tijd om een kwestie van alle kanten te bekijken, zonder meteen een oplossing te zoeken. Beslis dan om er de volgende dag op een bepaald tijdstip nog eens (afgebakende) tijd aan te besteden. Je zult versteld staan hoe vaak je onderbewuste de volgende dag met een oplossing komt. Wanneer je daar op leert vertrouwen, word je niet voortdurend op ongewenste momenten door problemen in beslag genomen.
  3. Besef dat je in het verleden al vaker voor hete vuren hebt gestaan en dat de meeste problemen gewoon weer werden opgelost, al dan niet door jou zelf.

Bron: Mens en Gezondheid

Reageer op dit artikel