artikel

Nederlandse werknemers hebben minste last van stress

Geen categorie

Nederlandse werknemers lijden in vergelijking met andere Europese landen het minst onder stress op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de vacaturesite StepStone onder ruim 6200 deelnemers in acht Europese landen.

Bijna de helft van de Europese werknemers voelen zich lichamelijk en geestelijk beïnvloed door hun werk, aldus het onderzoek. Van de ondervraagden zegt 29 procent dat hun werk nadelig effect heeft op hun gezondheid, terwijl zelfs een op de zeven (15 procent) bevestigt het gevoel heeft zwaar overbelast te zijn. Meer dan de helft (55 procent) is in staat om werkgerelateerde druk zonder problemen te weerstaan.

Onderling zijn er nogal wat verschillen tussen de Europese landen. Bijna twee derde van de Noorse en Nederlandse respondenten geeft aan geen last te hebben van stress van hun werk (61 procent en 66 procent). De Belgische ondervraagden daarentegen zeggen dat ze zich ofwel zwaar overbelast voelen (19 procent) of in ieder geval fysiek en mentaal gevolgen voelen door hun functie (35 procent).

Nederlandse werknemers lijden in vergelijking met andere Europese landen het minst onder werkgerelateerde druk. Van de Nederlandse respondenten zegt slechts 11 procent zwaar overbelast te zijn en 23 procent geeft aan dat hun werk nadelig effect heeft op hun reserves. Dit is ver onder het Europese gemiddelde.

Verschuivingen
In 2007 is al een onderzoek gehouden over de werkgerelateerde druk. In vergelijking met beide resultaten, zijn er geen grote veranderingen met betrekking tot het Europese gemiddelde. Maar in sommige landen zijn er interessante verschuivingen.

Terwijl de hoeveelheid van de Duitse werknemers met werkgerelateerde druk is afgenomen (in plaats van een op de vier, klaagt slechts een op de zes personen over duidelijke symptomen van psychische en lichamelijke klachten), zijn de Deense resultaten juist verslechterd.

In tegenstelling tot 2007, toen twee op de drie Deense werknemers in staat waren om zonder problemen met stress om te gaan op het werk, is de huidige situatie verergerd: bijna de helft van de ondervraagden lijdt meer en meer onder werkgerelateerde druk.

Reageer op dit artikel