artikel

Managers hebben grotere hersenen, zegt onderzoek

Geen categorie

Het leiding geven aan mensen zorgt voor structurele veranderingen in het menselijke brein. Daarbij worden de geheugenfunctie en het leercentrum tot op hogere leeftijd beschermd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of New South Wales, warover express.be bericht.

De onderzoekers zeggen voor de eerste keer een duidelijk verband te hebben kunnen aantonen tussen de management-expertise en een grotere omvang van de hippocampus – het gedeelte in het menselijk brein dat verantwoordelijk is voor het aanleren en onthouden – op tachtigjarige leeftijd. Het bevestigt volgens het webmagazine Medical Xpress dat mentale activiteit de gezondheid van het menselijk brein promoot en potentieel aftakelende ziektes zoals Alzheimer kan bestrijden.

Onderzoeksleider Michael Valenzuela denkt dat het fenomeen van de grotere hippocampus bij leidinggevenden mogelijk verband houdt met de unieke mentale vereisten die worden gesteld aan het management van medewerkers. "Verantwoordelijken zijn constant bezig met probleemoplossing, moeten vaak beroep doen op het korte termijngeheugen en moeten beschikken over heel wat emotionele intelligentie, zoals het zich in de plaats stellen van een andere persoon", zegt Valenzuela. "Op termijn zou dat zich mogelijk kunnen vertalen in de structurele breinveranderingen die tijdens het onderzoek werden opgemerkt."

Reageer op dit artikel