artikel

Kleine grote dingen om de resultaten te verbeteren

Geen categorie

In zijn boek De kleine grote dingen beschrijft managementgoeroe Tom Peters 163 manieren om je resultaten te verbeteren. Wie er af en toe een (of twee) toepast, kan al heel wat bereiken. Neem bijvoorbeeld deze:

Maak het altijd persoonlijk
Als je een groep mensen toespreekt, over welk onderwerp dan ook, moet je iets gemeenschappelijks creëren met je toehoorders. Je wilt tenslotte iets teweeg brengen. Dus praat niet over ‘zij’ maar over ‘wij’. Want: als je boodschap niet direct en persoonlijk ‘verkocht’ wordt als een gezamenlijke uitdaging en als hij niet recht uit het hart komt, loop je het risico gezien te worden als een buitenstaander die ons wel even zal vertellen hoe het moet. (Vermijd trouwens ook het woord ‘ik’ zoveel mogelijk.)

Neem de tijd voor slim gedrag
Iedereen heeft het druk, druk, druk. Maar een 90-urige werkweek is niet bepaald bevorderlijk voor de broodnodige creativiteit. Zorg er dus voor om tussendoor regelmatig een verfrissende pauze in te lassen, bijvoorbeeld in de vorm van een meditatie van een paar minuten. Of iets heel anders: een filmmiddag voor een gestresst team met een strakke deadline kan wonderen doen.

Let op:
–    Dit geldt zowel voor een 26-jarige als voor een 62-jarige.
–    De baas moet het goede voorbeeld geven.
–    Goed ademhalen is essentieel.

(Bron: Tom Peters, De kleine grote dingen. 163 manieren om je resultaat te verbeteren. Spectrum, 2011. ISBN 978 90 491 0652 2)

Reageer op dit artikel