artikel

Nederlands bedrijfsleven wereldwijd meest integer

Geen categorie

Nederlandse ondernemers worden door hun internationale zakenpartners als meest integer gezien. Dat blijkt uit de Bribe Payers Index 2011 van Transparency International. De organisatie vroeg 3000 ceo’s naar hun beeld van bedrijven uit 28 verschillende landen over de mate waarin deze bedrijven zich inlaten met omkoping van buitenlandse ambtenaren bij het verkrijgen van orders.

Met een score van 8.8 staat Nederland op nummer 1. De nummers 2 en 3 zijn Zwitserland en België.

Het slechtst scoort het bedrijfsleven in Rusland, China en Mexico. Volgens Transparency International, de internationale organisatie die strijdt tegen corruptie, hangt de neiging tot buitenlandse omkopingspraktijken door een bedrijf sterk samen met het niveau van integriteit in het zakenleven in het land zelf. Transparency International doet een oproep aan China en Rusland om omkopings- en corruptiepraktijken met urgentie aan te pakken. Vooral ook gezien hun groeiende aandeel in internationale handel en investeringen.

Omkoping komt volgens Transparency International wereldwijd het meest voor bij publieke werken en in de bouwsector.

Klik HIER voor meer informatie over het onderzoek

Reageer op dit artikel