artikel

Directie fraudeert het meest met declaraties (denken we)

Geen categorie

De directie fraudeert het meest met declaraties. Tenminste, dat denkt meer dan de helft van de respondenten in een onderzoek van Nationale Vacaturebank. Meer dan de helft (55 procent) van de werknemers zegt daarin dat hij of zij de directeur verdenkt van declaratiefraude. Managers volgen op eerbiedige afstand op de tweede plaats (15 procent).

Op de vraag of ze zelf wel eens frauderen met declaraties, antwoordt 94 procent van de respondenten ontkennend. Bij ruim de helft van de werknemers volgt direct ontslag wanneer opzettelijk wordt gesjoemeld met declaraties.

Van de 94 procent die ontkent wel eens te frauderen zegt het merendeel (83 procent) nooit stiekem te veel te declareren of zelf een handtekening te zetten terwijl iemand anders dit moet doen. Ongeveer 1 op de 10 zou misschien wel willen sjoemelen, maar durft dit niet.

Slechts 5 procent van de ondervraagden geeft aan wel regelmatig met declaraties te frauderen. Werknemers die onrechtvaardig kosten terugvragen doen dit vooral door te sjoemelen met het aantal gemaakte kilometers met de auto.

Bij ruim de helft van respondenten wordt iemand die fraudeert met declaraties, direct ontslagen. 23 procent krijgt wel eerst een waarschuwing. 1 op de 5 bedrijven heeft echter geen specifiek beleid.

Reageer op dit artikel