artikel

Haal meer uit jezelf met de Doorbraakanalyse

Geen categorie

Ook mensen die goed functioneren in hun werk, kunnen behoefte hebben om meer uit zichzelf te halen. Voor hen is er de Doorbraakanalyse.

Irene Heemskerk is jurist bij het Expertisecentrum Integriteit van De Nederlandse Bank. Een half jaar geleden begon ze zich af te vragen in welke richting ze zich verder wilde ontwikkelen: focussen op inhoud of toch een leidinggevende functie? Ze kwam terecht bij HR-adviesbureau LTP dat haar een Doorbraakanalyse aanraadde, een compact traject bestaande uit drie (lange) diepgaande sessies.

In de eerste sessie gaat het om plannen en dromen. Hierin staat de vraag centraal: Wat wil ik nou zelf zijn? De blokkades om dit te bereiken worden bekeken en er komen mogelijkheden ter sprake om ze te doorbreken. In het geval van Irene bleek de inzet van een stemcoach een goede optie. De stem wordt beschouwd als de koerier van het onderbewuste. Ook de lichaamshouding geeft daarbij veel informatie. Al met al onthult de stem zaken die in een gewoon coachingsgesprek niet letterlijk worden uitgesproken.

In de tweede sessie, een maand later, ging Irene in de pressure cooker met de stemcoach. Met een zelfgekozen lied kon ze uiting geven aan haar wensen en blokkades. Het inzicht dat daardoor ontstaat werd verwerkt in vervolgoefeningen, en zo werd het onbewuste bewust gemaakt. Het leverde Irene het inzicht op dat ze meer moest uiten wat er echt in haar omgaat.

De derde sessie heeft als thema terugkijken en consolideren. Irene wilde meer ruimte voor zichzelf en de rust die daarvoor nodig was. De Doorbraakanalyse bracht haar overigens geen antwoord op de oorspronkelijke vraag; wél veel meer duidelijkheid over zichzelf.

 

(Bron: LTP Magazine)

Reageer op dit artikel