artikel

Mannen zien de essentie, vrouwen de consequentie

Geen categorie

Over de werking van de hersenen zijn talloze boeken geschreven. Onlangs verscheen er weer een: De Breingids van Juni Daalmans. Deze psycholoog en managementtrainer weet ons te verrassen met een originele insteek en interessante feiten.

Enkele voorbeelden: onze hersenen werken met een vertraging van pakweg een halve seconde. Dat wil zeggen: gedrag volgt na registratie van de prikkel. U denkt dat u iets toch niet weg moet gooien terwijl uw arm al routineus naar de afvalbak zwaait. Het zal u niet verbazen dat ons geheugen slechter werkt als we gestrest zijn, maar wist u dat multitasken ook een negatieve invloed heeft?

Het verschil tussen mannen en vrouwen in de context van ons brein blijft ook altijd interessant. Mannen hebben meer zenuwcellen in hun hersenen, maar vrouwen hebben meer verbindingen tussen hun cellen. Dat vrouwen minder snel topposities bereiken, ligt volgens Daalmans aan het verschil tussen onze grijze massa’s: mannen werken monomaan, zien sneller de essentie van bijvoorbeeld een probleem, terwijl vrouwen ook de keerzijde, de consequenties zien. Mannen en vrouwen zouden elkaar in teams dus juist mooi aan kunnen vullen.

Daalmans is van mening dat we geen rationeel handelende wezens zijn, maar dat ons gedrag onbewust en automatisch tot stand komt. Als manager moet u hier rekening mee houden: ga in gesprek met mensen, vraag feedback, alleen dan kom je erachter wat er zich afspeelt in andermans hersenpan. Stem daar uw gedrag en strategie op af.
Juni Daalmans: De Breingids,  Boom, isbn 9789461052414)
*
(Bron: Paul Groothengel in Managementboek Magazine)

Reageer op dit artikel