artikel

Ondernemer ziet zichzelf vooral als manager

Geen categorie

Onderzoek door EIM wijst uit dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zichzelf vooral zien als manager. Ze herkennen zichzelf minder in andere ondernemerskenmerken als marktzoeker, innovator en risiconemer.

Dat blijkt uit een analyse op de EIM-dataset Determinanten Bedrijfsprestaties 2011. Een kleine drieduizend mkb-ondernemers hebben daarin hun eigen manier van ondernemen toegewezen aan één van de volgende vier ondernemersrollen: manager, marktzoeker, innovator en risiconemer.

Managers werken het minst samen met andere bedrijven. Risiconemers werken in verhouding juist het vaakst samen. Op middellange termijn hebben risiconemers vaker de doelstelling om hun personeelsbestand en pand uit te breiden. Managers en marktzoekers willen juist vaker het eigen vakmanschap verbeteren. Op korte termijn willen vooral innovatoren en marktzoekers in nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Innovatoren hebben in verhouding ook het vaakst een ondernemingsplan opgesteld maar raadplegen het vervolgens het minst.
­
Mkb-ondernemers herkennen vooral de rol van manager als gekeken wordt naar de eigen manier van ondernemen. De rol van innovator wordt het minst herkend. Meer dan een derde deel van de mkb-ondernemers geeft dan ook ‘manager’.

Download het rapport MKB-ondernemer ziet zichzelf vooral als manager  

Reageer op dit artikel