artikel

Succes vooral een kwestie van karakter

Geen categorie

Karaktertrekken als organisatievermogen en motivatie zijn belangrijker dan intelligentie. Dat concludeert Rutger Kappe in zijn proefschrift waarmee hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert.


Kappe deed onderzoek onder studenten van Hogeschool InHolland en ontdekte dat studenten met een grote dosis zelfdiscipline en doorzettingsvermogen succesvoller zijn tijdens hun studie. Ze halen hogere cijfers en studeren sneller af. Op basis van zijn bevindingen adviseert hij onderwijsinstellingen om de persoonlijkheid en motivatie van studenten in kaart te brengen. Aan de hand van iemands profiel kunnen dan specifieke interventies ontwikkeld worden.

Kappe concludeert ook dat er iets mis gaat in de selectieprocedures van werkgevers. In sollicitatiegesprekken hechten zij vooral veel waarde aan de eigenschap extraversie (waaronder uitbundigheid en durf in nieuwe situaties). "Ik ontdekte dat extraverten over het algemeen een hoger salaris krijgen, maar zij doen het in hun loopbaan niet beter. Werkgevers verliezen dus potentieel goede werknemers door zich te veel te richten op extraverte kandidaten."

(Bron: VU Amsterdam)

Kijk ook op carrieretijger.nl en leren.nl

Reageer op dit artikel