artikel

Vijf tips om de kerst-stress te verlichten

Geen categorie

Voor mensen die rond de kerstdagen gewoon doorwerken, ligt de stress op de loer. Juist aan het einde van het jaar is het nog drukker dan anders. Veel mensen hebben dan ook veel moeite om hun werk rond de feestdagen goed op orde te houden, zo blijkt uit een onderzoek van Accountemps in de Verenigde Staten. Zo zegt 39 procent van de medewerkers dat het een uitdaging is om tijdens de vakantieperiode hun werk te managen en geven vier van de tien ondervraagden aangeeft dat hun huidige werklast al te zwaar is.

De resultaten uit het Amerikaanse onderzoek zijn in lijn met recent onderzoek van Accountemps in Nederland. 66 procent van de bedrijven in ons land geeft aan dat ze hun accounting teams gaan uitbreiden of wijzigen onder meer vanwege de groeiende werklast (36 procent).

Barbara Kollée van Accountemps: “Deze tijd van het jaar is vooral voor accounting en financiële professionals altijd een uitdaging. De jaarafsluiting is druk, de nieuwe budgetten moeten worden goedgekeurd en ingevoerd en alle vereiste financiële rapportages moeten worden afgesloten.”

Accountemps heeft vijf tips voor managers en werkgevers om hun teams te helpen omgaan met de werklast tegen het eind van het jaar.

  1. Tijd – Uw medewerkers kunnen het gevoel hebben dat een dag niet voldoende uren heeft om al het werk af te krijgen. Stimuleer ze toch om bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag op tijd of iets vroeger naar huis te gaan of regel een lange lunch één maal per week. Op die manier krijgt men wat meer lucht.
  2. Flexibiliteit – Ook privé moet er heel wat geregeld worden in december. Zorg voor een goede work-life balans en flexibele uren. Laat mensen die niet altijd op kantoor hoeven te zijn af en toe thuis werken.
  3. Ondersteuning – Zorg ervoor dat de medewerkers voldoende hulp hebben om hun projecten af te sluiten. Overweeg om ervaren medewerkers in te zetten om te helpen met belangrijke initiatieven en om de productiviteit te verhogen.
  4. Bedankje – Bedank uw medewerkers voor al hun werk in het afgelopen jaar en toon uw waardering.
  5. Plezier  Zorg dat de werksfeer niet alleen maar serieus is. Sluit het jaar af met een afdelingsfeestje of een lunch met de hele groep. Of wissel onderling cadeautjes uit om de collegiale sfeer te vergroten.

Lees ook: Meerderheid werkt tijdens de kerstperiode door

Reageer op dit artikel