artikel

Kantoorstress belangrijkste oorzaak van depressie

Geen categorie

Een hoge werkdruk en stress op kantoor zijn voor steeds meer Nederlanders de belangrijkste oorzaken van hun depressiviteit. Ruim de helft van alle werknemers met depressieve klachten wijst zijn baan aan als grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart Gfk, in opdracht van CZ en BNR Nieuwsradio.

Van alle mensen die aan een depressie lijden, heeft 61 procent een betaalde baan. "53 Procent van die groep geeft aan dat deze klachten in meer of mindere mate arbeidsgerelateerd zijn. Dat is een opvallend hoog percentage", aldus Rogier van der Hooft, bij CZ verantwoordelijk voor marktonderzoek.

Een hoge werkdruk (37 procent) en stress vanwege het werk (ook 37 procent) zijn de meest genoemde zaken waar werknemers met depressieve klachten mee te maken hebben.

Andere zaken die vaak worden genoemd zijn het ontbreken van uitdaging (23 procent), slechte samenwerking met leidinggevende (18 procent) en onregelmatige werktijden (17 procent). Verder opvallend: 12 procent van alle mensen met depressieve klachten heeft te maken met dreigend ontslag, vijf procent meer dan een jaar geleden, aldus BNR Nieuwsradio.

Reageer op dit artikel