artikel

Slechts één op de vijf tevreden over werksfeer

Geen categorie

Slechts één op de vijf Europeaanse werknemers vindt de sfeer in het bedrijf goed en motiverend. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van de vacaturesite StepStone. Van de Europese werknemers zegt maar 21 procent tevreden te zijn met de werksfeer. Daarentegen zegt 42 procent van de achthonderd respondenten dat de werksfeer in hun bedrijf slecht is en hen teleurstelt. De rest van de werknemers verklaart over het algemeen tevreden te zijn met de werksfeer, al zijn er wel een aantal slechte aspecten.

Ook Nederlanders zijn over het algemeen ontevreden over hun werksfeer. Hier zegt 33 procent een slechte en teleurstellende werksfeer te hebben. Maar 26 procent van de Nederlandse werknemers is tevreden met de werksfeer binnen hun bedrijf zegt dat de sfeer ze motiveert. De rest van de respondenten verklaart dat er een aantal negatieve aspecten zijn, maar dat ze daarnaast wel tevreden te zijn.

Verrassend

“De resultaten van dit onderzoek zijn verrassend. Vooral omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat Nederlanders gepassioneerd zijn door hun werk. Het verbaast mij dat Nederlanders van hun werk houden, maar de werksfeer niet prettig vinden. Blijkbaar heeft dit geen effect op elkaar”, zegt Piet Derriks, directeur StepStone.

Het onderzoek laat verder nog veel verschillen zien tussen de Europese landen. De werknemers in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn het meest ontevreden met de werksfeer. In Duitsland zegt bijna één van de twee niet gelukkig te zijn met de werksfeer. Een hoog resultaat, helemaal als je kijkt Noorwegen. Hier verklaard slechts 19 procent niet gelukkig te zijn met de werksfeer.

Een ander land waar de werknemers erg gelukkig zijn met de relatie met zijn of haar collega’s, is Frankrijk. Één van drie werknemers verklaard hier tevreden te zijn met de werksfeer. Slechts 24% van de Franse werknemers is ontevreden met de werksfeer binnen het bedrijf.

Reageer op dit artikel