artikel

Voorkom stress: Spreek je meerdere aan op wangedrag

Geen categorie

Werknemers die gestresst raken door het optreden van hun baas, gaan de directe communicatie uit de weg, ook al zou dat voor het emotioneel welzijn van de ondergeschikte de beste oplossing zijn geweest. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Haifa. De confrontatie aangaan met het wangedrag van een meerdere is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo schrijft express.be naar aanleiding van het onderzoek.

"Het wangedrag van meerderen is voor werknemers bijzonder stresserend, maar de studie wijst uit dat de strategieën die door de medewerkers worden gehanteerd om met het probleem om te gaan, niet tot optimale oplossingen leiden," zo citeert express.be onderzoeksleider Dana Yagil. "Er zijn verschillende strategieën om met een dergelijk wangedrag om te gaan, maar de directie confrontatie, waarbij de meerdere rechtstreeks wordt aangesproken en duidelijk gemaakt dat hij niet het recht heeft om op een dergelijke manier op te treden, blijkt daarbij het minst vaak gehanteerd te worden."

In de meeste gevallen wordt een confrontatie uit de weg gegaan door de betrokken meerdere zoveel mogelijk te mijden. Ook wordt vaak steun gezocht bij andere werknemers. "In beide gevallen mondt de strategie echter uit in negatieve emoties, terwijl de rechtstreekse confrontatie het vaakst tot positieve emoties blijkt te leiden," merkt Yagil nog op. "Het vermijden van confrontatie versterkt nog de stress van het slachtoffer, dat een gevoel van zwakheid aankweekt en de angst voor de meerdere nog stimuleert."

De onderzoekers wijzen erop dat een manager alert zou moeten zijn voor werknemers die een ontwijkend gedrag vertonen. "Dat zou een signaal kunnen zijn dat de medewerkers problemen hebben met zijn gedrag," voert Yagil aan.

Reageer op dit artikel