artikel

Wees de kantoorpoliticus: Acht tips

Geen categorie

Of je het nu wilt of niet, op kantoor wordt het politieke spel gespeeld. Je kunt eervol maar roemloos tenonder gaan in de kantoorpolitiek. Maar je kunt je er ook in bekwamen en er met positieve motieven gebruik van maken. Acht tips van het Britse HR-adviesbureau The Mind Gym:

 1. Accepteer dat politiek een noodzakelijk onderdeel is van het werkleven.
  Als je het negeert, loopt je carrière vast. Je hoeft echt geen achterbakse spelletjes te spelen of mensen te belasteren. Het politieke spel spelen kan ook bestaan uit slim netwerken en onderhandelen.
 2. Word een kameleon.
  Houd je aan de ongeschreven regels van de organisatiecultuur.
 3. Vind de makelaars in politieke macht.
  Observeer ze, begrijp ze en haal ze binnen. Degenen die beslissingen beïnvloeden en middelen toewijzen, zitten niet noodzakelijkerwijs aan de top.
 4. Wik en weeg.
  Evalueer je campagne voordat je politiek gaat handelen om een doel te bereiken (bijvoorbeeld een nieuw product of idee bij de directie krijgen). Wat zijn de voordelen? Mogelijke nadelen? Risico’s? Een goede politicus vecht alleen de gevechten die hij kan winnen.
 5. Manage je reputatie.
  Goede pr is de halve strijd. Je uitstraling moet mooi blijven: houd stress onder controle, bagatelliseer mindere prestaties, vermijd onruststokers.
 6. Haal mensen die het politieke spel smerig spelen onderuit.
  Nagel mensen die er met jouw idee vandoor gaan aan de schandpaal. Als een vijand je niet uitnodigt voor een meeting, laat je dan door een bondgenoot uitnodigen. Verdedig je campagne koste wat kost.
 7. Kijk naar je (toekomstige) leiders.
  Wie zijn op weg naar de top? Zijn het praktische projectmanagers of creatieven? Breng je vaardigheden in lijn met die van hen.
 8. Houd je motieven positief.
  Zonder positieve motieven ben je niet meer dan de zoveelste politieke rat.

(Bron: Management Today)

Reageer op dit artikel