artikel

Zakelijke mail lezen buiten werktijd telt als overuren

Geen categorie

Bij steeds meer bedrijven dringt het besef door dat de 24-uurs toegang die de mederwerkers hebben tot hun zakelijke mail en bedrijfsnetwerken niet alleen maar voordelen heeft. Onderzxoeken maken onder meer duidelijk dat de werk-privé-balans er ernstig onder kan lijden. Daarom wordt steeds vaker buiten de normale kantooruren een slot op de toegang tot de zakelijke mail gezet. In Brazilië is iets anders bedacht:  Hier  mogen werknemers het openen en beantwoorden van werkgerelateerde e-mails buiten werktijd als overuren schrijven. 

In een wet die door de Braziliaanse regering is goedgekeurd staat dat emails van het bedrijf moeten worden bestempeld als een bevel dat rechtstreeks aan de werknemer wordt gegeven, zo bericht express.be. In vakbondskringen wordt gehoopt dat de Braziliaanse wet een precedent wordt voor andere landen.

"De tegenbeweging tegen het onafgebroken verbonden zijn met je werk neemt toe," citeert de Belgische site het persbureau Associated Press. "Smartphones hebben ervoor gezorgd dat het individu voortdurend bereikbaar is. Dat is zowel een zegen als een vloek. Veel mensen verwerken en beantwoorden nog emails wanneer ze van het werk terug onderweg zijn naar huis, maar ook thuis voor de televisie, tijdens het weekend of op vakantie. De Braziliaanse wet kan echter een aanleiding vormen om daar paal en perk aan te stellen."

En het persbureau signaleert meer bewegingen. "In mei vorig jaar heeft de politieman Jeffrey Allen in Chicago aan het stadsbestuur compensatie gevraagd voor de tijd hij buiten zijn normale uren aan emails besteedde," merkt het persbureau nog op. "Allen heeft daarover bij een Amerikaanse rechtbank namens andere werknemers een gemeenschappelijke klacht ingediend. Ook de bedrijven Atos, Volkswagen, Deutsche Telekom en Henkel hebben al maatregelen aangekondigd."

Reageer op dit artikel