artikel

Miniteam zorgt voor grootse oplossing

Geen categorie

Een miniteam is een gelegenheidsteam van een aantal collega's uit dezelfde organisatie. De deelnemers werken in vijf stappen naar oplossingen voor dagelijkse vraagstukken. In het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen loste zo'n miniteam een probleem op.

Er is altijd wel een gebrek aan infuuspompjes in het ziekenhuis. In het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen heeft een zogeheten miniteam zelf dit probleem aangepakt en opgelost. 
'Heb je een infuuspomp nodig, dan blijken ze vaak net niet bij de hand te zijn. Hebben we er gewoon te weinig? Liggen ze niet op de juiste plekken of worden ze gehamsterd? Met gemopper los je het probleem niet op. Met het miniteam is dat wel gelukt.' Dit vertelt Lisette Carovigno, gespecialiseerd verpleegkundige op de hartbewaking en de eerste harthulp. Ze is ook voorzitter van de ondernemingsraad en consulent van Abavkabo FNV. 

Manager niet met een probleem opzadelen
Carovigno wilde zelf ervaren wat een miniteam kan opleveren in plaats van de verantwoordelijke manager op te zadelen met het vraagstuk van de pompjes. 'Dus heb ik een team samengesteld uit verpleegkundigen van verschillende verpleegafdelingen. We besloten op één afgesproken moment in alle afdelingen de pompjes te tellen. En wat blijkt? Er zijn er echt te weinig! Dat hebben we aan de leiding voorgelegd en die heeft budget vrijgemaakt. Voilà, probleem opgelost.'

Oplossingen in plaats van problemen
Het miniteam richt zich op oplossingen, in plaats van op problemen. Deze werkvorm past dan ook uitstekend in het werken aan sterkere arbeidsverhoudingen. Abvakabo FNV wordt hier blij van. Elise Merlijn, bestuurder Zorg: 'Zo worden medewerkers meer betrokken en zullen zij proactief te werk willen gaan om hun werk kwalitatief van hoogwaardig niveau te houden.' Abvakabo FNV organiseert ook regelmatig innovatieve projecten  via OR-platforms.'

Voorbeeld
Het miniteam is ontwikkeld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (STAZ), in samenwerking met de sociale partners. Gezamelijk wordt gekeken naar verbeteringenmogelijkheden op de werkvloer op thema's als arbo, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen.
Merlijn noemt het miniteam in het Orbis Medisch Centrum een voorbeeld van een typische proactieve en positieve innovatie op het thema arbeidsverhoudingen.

Tip
Lees: Team op vleugels. Gids voor geïnspireerd samenwerken.

Bron en meer informatie: Abvakabo.

Reageer op dit artikel