artikel

‘Als je het goed doet, brengt spanning je op een hoger niveau’

Geen categorie

Spanning kan goed zijn voor organisaties, maar je moet wel oppassen dat spanning niet tot kortsluiting gaat leiden. Jaap van Muijen vindt de recente ontwikkelingen in de Tweede Kamer een mooi voorbeeld van positieve spanning. En met spanning kijkt hij ook uit naar wat keynote-speaker Steven ten Have op het 7e M&O-congres gaat zeggen over wat hij bij Ajax heeft beleefd aan spanningen.

Spanning in en rond organisaties, productief maken van variëteit en complexiteit. Dat is de titel die het 7e M&O-congres heeft meegekregen. Jaap van Muijen is rector van Sioo en dagvoorzitter. Hij geeft twee voorbeelden van hoe je met spanningen om kunt gaan. De eerste gaat over een trip die Van Muijen maakte met Sioo-deelnemers die met een executive change programma naar Turkije gingen. ‘We kwamen daar in een traditioneel dorpje waar op het plein een theehuis zit waar alleen mannen mogen komen. Vrouwen mogen zelfs niet op het plein komen. Nu zijn daar oude grotwoningen die zijn opgekocht door mensen uit Istanbul, die hotels willen maken van die grotwoningen. Het gebied wordt dus snel toeristisch en er stoppen bussen met toeristen uit pakweg Frankrijk. Daar zitten ook vrouwen tussen die gewoon over het plein lopen en zelfs bij het theehuis gaan zitten. Men doet in het Turkse plaatsje gewoon of dat niet gebeurt. Het negeren van zo'n spanning leidt er uiteindelijk toe dat organisaties (of in dit geval het dorpje) hun eigen ondergang bewerkstelligen.'

Tweede Kamer
Hoe je anders met spanning om kunt gaan, bewees de Tweede Kamer recentelijk. Na het uiteenspatten van de gedoogcoalitie bleek het opeens mogelijk om met voor kort ogenschijnlijke vijanden wel compromissen te sluiten. Van Muijen: ‘Ik heb bij die debatten gekluisterd aan de televisie gezeten. Waarom kon dat twee jaar geleden niet? In no time werden afspraken teruggedraaid en nieuwe ingevoerd. Hier zie je hoe je ook op een positieve manier met spanning om kunt gaan. Voor wie goed omgaat met spanning, kan spanning louterend werken. De truc is om een goede balans te vinden tussen tegenpolen zodat je geen kortsluiting krijgt. In de Tweede Kamer lijkt dat gelukt, in dat dorp in Turkije zal het uiteindelijk niet goed gaan.'

Ajax
Met spanning kijkt Van Muijen ook uit naar de komst van Steven ten Have naar het congres. Changemanager Ten Have heeft tropentijden meegemaakt bij Ajax als commissaris. Van Muijen: ‘Ik ben heel benieuwd hoe hij die tijd ervaren heeft. Wat doe je als de Telegraaf tegen je is? Welke risico's loop je en hoe weeg je die af? Wat doet het met je als mens? Dat moet een spannend verhaal zijn.' Voor wie dat allemaal nog niet spannend genoeg is, bieden volgens Van Muijen ook de andere sprekers tijdens de deelsessies meer dan genoeg vuurwerk voor spanning. Zo is er een bijdrage over spanning in de directiekamers bij besluiten en een bijdrage rondom de spanning in de Hedwigespolder/ Westerschelde. Hoe ga je bijvoorbeeld om met Belgische en Nederlandse loodsen die niet hetzelfde verdienen. Spanningen rond concurreren, presteren en het efficiënt oplossen van problemen, zingeving, verbinding en fatsoen… Kan niet anders of het gaat knetteren op 22 juni in Nieuwegein.

Het 7e M&O Jaarcongres wordt georganiseerd door M&O tijdschrift voor Management en Organisatie, Sioo en Kluwer. Vrijdag 22 juni 2012 in NBC Nieuwegein.

Reageer op dit artikel