artikel

Digitale informatie kost het bedrijfsleven 1,1 biljoen dollar

Geen categorie

Uit onderzoek van Symantec blijkt dat bedrijven nog steeds worstelen met het efficiënt beschermen van informatie.

Symantec maakt bekend dat informatie het bedrijfsleven wereldwijd 1,1 biljoen dollar per jaar kost. Dit blijkt uit het allereerste State of Information onderzoek. Van vertrouwelijke klantinformatie tot intellectueel eigendom en financiële transacties: organisaties bezitten enorme hoeveelheden aan informatie, waarmee ze niet alleen concurrerend en efficiënt kunnen zijn, maar waarmee ze ook ‘in business' blijven. Het onderzoek laat zien dat digitale informatie 49 procent bepaalt van de totale waarde van een organisatie.
'Bedrijven produceren vandaag de dag een enorme hoeveelheid aan informatie. Dit kan ze helpen bij het verbeteren van hun klantdiensten en het verhogen van de productiviteit. Tegelijkertijd kan dezelfde informatie ook een grote verantwoordelijkheid worden als deze niet goed is beschermd. Bedrijven die hun informatie effectief gebruiken, zullen een groot concurrentievoordeel hebben ten opzichte van bedrijven die dat niet kunnen. In sommige gevallen kan het zelfs het verschil zijn tussen succes en falen', zegt Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales Organisation bij Symantec Nederland. 'Met de steeds grotere waarde en stijgende kosten zullen succesvolle bedrijven manieren vinden om hun informatie effectiever te beschermen en de bijbehorende productiviteit een kans te geven.'

Informatie rijst de pan uit en is duur
Bedrijven van iedere grootte hebben te maken met enorme hoeveelheden data. De totale hoeveelheid aan informatie, bewaard door alle bedrijven, bedraagt 2,2 zettabytes. Het MKB heeft gemiddeld 563 terabytes aan data, in vergelijking met een gemiddeld bedrijf dat gemiddeld 100.000 terabytes heeft. Het onderzoek laat ook zien dat informatie het komende jaar naar verwachting met 67 procent zal toenemen binnen grotere bedrijven en met 178 procent binnen het MKB.
Gemiddeld besteden grotere bedrijven jaarlijks 38 miljoen dollar aan informatie, terwijl MKB-bedrijven 332.000 dollar besteden. De jaarlijkse kosten per medewerker zijn daarentegen binnen MKB-bedrijven een stuk hoger met 3.670 dollar tegenover 3.297 dollar bij grotere bedrijven. Een klein bedrijf met 50 medewerkers besteedt bijvoorbeeld 183.500 dollar aan informatiemanagement, terwijl een groot bedrijf met 2.500 medewerkers 8,2 miljoen dollar zou besteden.

De bedrijfsimpact van dataverlies
De gevolgen van dataverlies kunnen rampzalig zijn. 'We zouden ons werk minstens een paar jaar stil moeten leggen, voordat we terug kunnen komen', vertelde een IT-manager bij een groot ontwikkelbedrijf, toen hij gevraagd werd naar de gevolgen van het verliezen van de bedrijfsinformatie. Respondenten benadrukken de impact van dataverlies voor hun bedrijf, inclusief het verlies van klanten (49 procent), schade aan reputatie en merk (47 procent), verminderde inkomsten (41 procent), hogere kosten (39 procent) en een dalende aandelenkoers (20 procent).

Beschermingsmaatregelen schieten tekort
Met zoveel op het spel zou informatiemanagement topprioriteit moeten zijn. Toch worstelen bedrijven nog steeds. In het afgelopen jaar kreeg 69 procent van de bedrijven te maken met een bepaalde vorm van informatieverlies om uiteenlopende redenen, zoals menselijke fouten, falen van hardware, veiligheidslek of verloren en gestolen devices. Bovendien heeft 69 procent te maken gehad met de blootstelling van vertrouwelijke informatie buiten het bedrijf en 31 procent met compliance failures gerelateerd aan informatie. Een andere uitdaging is de hoeveelheid aan dubbele informatie die door bedrijven wordt opgeslagen – gemiddeld 42 procent van de data is gedupliceerd. Het gebruik van opslag is ook laag, met slechts 31 procent binnen de firewall en 18 procent daar buiten.
Al deze risico's en inefficiënties resulteren erin dat bedrijven onnodig veel besteden aan het opslaan en beschermen van hun informatie. Een belangrijk issue, genoemd door 30 procent van de bedrijven, is de wildgroei aan informatie, oftewel de overweldigende groei aan informatie die ongeorganiseerd, moeilijk toegankelijk en vaak elders gedupliceerd is.

Bedrijven moeten de ‘I' terugbrengen in ‘IT': 5 aanbevelingen
Om bedrijven te helpen hun informatie efficiënter te beschermen, geeft Symantec de volgende aanbevelingen.
– Focus op informatie, niet op het device of het datacenter: met BYOD en cloud blijft informatie niet langer binnen de vier muren van een bedrijf. Bescherming moet gefocust zijn op de informatie, niet op het device of het datacenter.
– Niet alle informatie is gelijk: bedrijven moeten in staat zijn waardevolle bedrijfsinformatie te onderscheiden van nutteloze informatie en deze ook op de bijbehorende manier te beschermen.
– Wees efficiënt: deduplicatie en archivering helpen bedrijven meer te beschermen, maar bewaar minder om exponentiële datagroei bij te houden.
– Consistentie is belangrijk: het is belangrijk om een consistent informatiebeleid te hanteren dat ongeacht de locatie tot uitvoer kan worden gebracht – zowel in fysieke en virtuele als in cloud-omgevingen. 
– Blijf wendbaar: houd rekening met je toekomstige informatiebehoeften door een flexibele infrastructuur te implementeren, zodat continue groei wordt ondersteund.

Bron: Rapport: State of Information Survey Results 2012

Tips
Strategische inzet van ICT (boek)
Master of Science Business Information Strategy (opleiding)

 

Reageer op dit artikel