artikel

Gedwongen vertrek ceo’s bij Nederlandse bedrijven blijft hoog

Geen categorie

In de eerste acht maanden van 2012 is alweer bijna een derde van de vertrekkende ceo's bij Nederlandse bedrijven weggegaan vanwege slechte prestaties of onenigheid met het bestuur.

Sinds 2000 moesten vier op de tien ceo's die weggingen bij een Nederlandse ondernemingen op de AEX en AMX vroegtijdig terugtreden vanwege slechte prestaties en/of onenigheid met het bestuur. Wereldwijd ging maar een kwart van alle vertrekkende ceo's om die reden weg. Dit blijkt uit de CEO Succession Study van management consultancy Booz & Company naar trends in opvolgingen van topmannen bij publieke ondernemingen, die dit jaar voor de 12de keer is uitgevoerd. Volgens Kees Cools, Partner bij Booz & Company wijst dit niet alleen op goed functioneren van corporate governance bij Nederlandse ondernemingen: ‘Uiteraard is het goed dat commissarissen van Nederlandse ondernemingen er niet voor terugdeinzen om sneller in te grijpen dan in andere landen. Anderzijds moeten ze zich wel afvragen waarom dat zo vaak nodig is'.

Afrekencultuur
Over de afgelopen twaalf jaar ligt het vertrekpercentage van topmanagers bij Nederlandse bedrijven op 19,6. Dat is veel hoger dan in de rest van de wereld, waar in dezelfde periode 13,1 procent van beursgenoteerde ondernemingen van topmanagement wisselde.
Hoewel het bedrijfsleven in de Verenigde Staten en Canada een harder imago heeft en de afrekencultuur groter is dan in West-Europa, worden de toppers daar iets minder vaak op straat gezet dan in West-Europa: 13,5 tegen 13,9 procent over de afgelopen twaalf jaar. Ook blijkt in Nederland veel vaker dan elders wanprestatie de oorzaak te zijn van vertrek – 41 procent tegen 28 procent wereldwijd. Nederlandse managers zitten dan ook gemiddeld minder lang op hun post: vijf jaar, tegen zeven in de rest van de wereld.

Lager aandelenrendement
Nederlandse topmanagers die gedwongen vertrekken, laten een aanzienlijk lager aandelenrendement zien dan collega's die vrijwillig de deur achter zich dichttrekken. Het gemiddeld rendement bij gedwongen vertrek bedraagt -0,5 procent, terwijl bedrijven die zonder conflict van baas veranderen met 7,5 procent gewoon een positief rendement laten zien.

Bronnen: Nederlands Dagblad, 28 september 2012 en Booz & Company.

Boekentip
Handboek corporate governance.

Reageer op dit artikel