artikel

Hoe je je beste mensen vasthoudt

Geen categorie

Juist degenen die de kar trekken, wil je niet kwijt.

Hoe zorg je ervoor dat je slimste mensen blij en dus bij het bedrijf blijven? Het Britse HR-adviesbureau The Mind Gym geeft de volgende adviezen.

Creëer de perfecte baan voor ze
De meeste high potentials hebben een loopbaanplan, dus werk daarmee. Vraag ze hoe hun functie kan worden aangepast om ze te helpen hun doelen te realiseren. En doe voor hen aan vrije interpretatie van de regels.

Breng ze in contact met senior mensen
Stel ze voor aan de directeur en andere hoge managers, regel een mentor voor ze. Laat ze zien wat zij ooit kunnen worden.

Kwaliteit, niet kwantiteit
Als hoogvliegers taken supersnel afronden, geef ze dan niet meer van hetzelfde. Je wilt hun vaardigheden ontwikkelen, niet hun capaciteit. Laat ze een project leiden of zelf uitdagingen kiezen.

Stimuleer hun onafhankelijkheid
Geef ze bij elke opdracht een resultaatgerichte briefing en laat ze dan hun gang gaan. Micromanagen kan voor hen de druppel zijn.

Geef ze vrijheid
Als je een hoogvlieger niet het werk kunt geven dat hij verdient, detacheer hem dan desnoods op een inspirerende plek buiten de organisatie. Geef hoogvliegers in elk geval tijd om aan creatieve ideeën te werken.

Maak het officieel: zet een talentprogramma op
Dat biedt de sterren interessant werk, extra training en snellere ontwikkeling. Leg de toelatingsdrempel hoog, stel hoge eisen om in het programma te kunnen blijven, maak het zeer prestigieus.

Laat zien dat het belangrijk is
Hoogvliegers willen een verschil maken. Praat over hun werk óók in termen van hun impact op klanten of de samenleving.

Verras ze
Voer af en toe de druk op: last-minute lunch met een klant, onverwachte presentatie die ze moeten geven, een nieuwe medewerker die ze moeten inwijden. Boodschap: in dit bedrijf kan elke dag een kans bieden om indruk te maken.

Bron: Management Today, november 2012.

Tips
Managen = Gewoon Doen. Praktische ideeën voor de chef, manager, akela, teamleider, baas en projectmanager
Business Model You.
Een methode om je carrière opnieuw uit te vinden: op één A4'tje.

Reageer op dit artikel