artikel

De stille revolutie: Managers werken vaker parttime

Geen categorie

Meer en meer mensen in hoge posities werken parttime. Omdat andere dingen in het leven belangrijker worden. Ze hangen het alleen liever niet aan de grote klok.

Werknemers in hogere leidinggevende posities – of het nu managers zijn of ondernemers met een eigen bedrijf – werken bijna per definitie minstens 150% fulltime. Toch? Niet waar – meer mensen in senior posities dan je zou denken werken parttime. Het is alleen dat ze er niet mee te koop lopen. Bijvoorbeeld uit vrees dat mensen denken dat ze te weinig toegewijd of ambitieus zijn. Maar liefst 75% van de Britse senior parttime werknemers met een salaris van boven de 75.000 pond zou nooit de term ‘parttime' gebruiken bij de beschrijving van hun werkpatroon. Ruim 40% geeft als reden dat die term tot negatieve stereotypering leidt, 25% wil niet ten onrechte als niet-toegewijd worden bestempeld, 10% is bang dat het hun promotiekansen verkleint. Geen wonder, want driekwart van de Britse werknemers is ervan overtuigd dat je op senior niveau niet parttime kunt werken. Parttime wordt gezien als iets voor lagere functies. Toch geeft 90% van de senior parttime werkers aan dat zij succesvol zijn in hun functie. Groot-Brittannië telt nu al 650.000 parttime werknemers met een salaris van 50.000 euro of hoger. Ergo: deze ‘stille revolutie' zal niet lang meer onopgemerkt blijven.

Betere privé-werkbalans
Natuurlijk heeft de keuze van parttime seniors – let wel: vrouwen én mannen – vaak te maken met de zorg voor hun kinderen. In een onderzoek van de Britse parttimebanensite Timewise geeft 29% dat als belangrijkste reden. Maar 30% geeft een heel andere reden: ‘Ik vind het prettig om minder uren te werken en ik heb genoeg aan mijn parttimesalaris.' Mensen kiezen dus ook duidelijk voor een betere privé-werkbalans. Zoals Ameet Shah (48), directeur strategie van British Telecom, die vier dagen per week werkt. Shah heeft er al een indrukwekkende carrière op zitten, onder andere als consultant bij Bain & Co. en Accenture. Hij motiveert zijn keuze voor parttime als volgt: ‘I've done the heavy duty part, put all the hours in, and have achieved a level of success I'm confident with. But you get to a point in life when other things become more important.' In zijn geval andere – kansarmere – mensen vooruithelpen in het leven. Het is hoog tijd dat het imago van parttime verbetert, vindt Timewise-oprichter Karen Mattison. Daarom moeten senior parttimers uit de kast komen en open zijn over hoe zij werken.

Bron: Emma de Vita in: Management Today oktober 2012.

Boekentip
Een betere balans tussen voelen, denken en doen.

Reageer op dit artikel