artikel

Terugblik op 2012 voor 2013: Zeven evaluatiestappen

Geen categorie

Natuurlijk kun je vooruit kijken naar 2013 en allerlei plannen en goede voornemens maken. De kans van slagen worden echter exponentieel vergroot als je eerst terug kijkt waar je vandaan komt. Wat waren de plannen van 2012, en wat is daar wel en niet van omgezet in resultaten en vooral wat kun je er van leren?

Terugkijken naar 2012 levert je inzicht in de wel of niet geplande successen en miskleunen. Niet alleen het resultaat (al dan niet naar wens) is daarbij van belang, vooral de weg er naar toe is vaak bepalend of het resultaat is behaald. Daarom is dát vooral interessant om op terug te kijken.

Zeven evaluatiestappen 
1. Mocht je een jaarplan hebben gemaakt voor 2012, pak die er dan eens bij. Heb je die niet, maar had je wel het een en ander in je hoofd? Schrijf dat dan even op. Wat had je je voorgenomen te bereiken en is dit ook gelukt? Een onwaarschijnlijk scenario is dat je blanco het jaar ingegaan bent. Dit laatste vind ik zo onwaarschijnlijk, omdat er denk ik wat anders aan de hand is; klopt het dat je je doelen niet hardop hebt durven stellen, zodat, als ze niet gehaald zouden worden, niemand weet dat je gefaald hebt? Wel of niet gedeeld, er is dus altijd een vorm van doelen geweest, klein of groot.

2. Schrijf vervolgens eens op welke resultaten je hebt geboekt op basis van je voornemens en maak een onderscheid in werk en privé. Maak ook onderscheid in concrete doelen zoals een training persoonlijke ontwikkeling volgen of promotie krijgen als niet concrete doelen waarbij je kunt denken aan meer opkomen voor je mening of meer balans tussen werk en privé.

3. Beschrijf bij ieder resultaat op of je ook het gewenste resultaat hebt behaald. Doe dat bij wijze van spreken met kleurtjes: groen is gehaald, oranje deels, rood niet.

4. Ga bij ieder resultaat terug in de tijd. Welk proces heb je doorlopen om te komen waar je nu staat. Wat heeft tot succes geleid, wat waren hobbels op de weg (en hoe heb je die genomen) en wat zorgde ervoor dat het succes niet is behaald?

5. Welke externe factoren speelde een rol en welke interne factoren waren bepalend? Natuurlijk zijn er externe factoren aan te wijzen die het proces hebben ondersteund of gefrustreerd. Echter het is te makkelijk om de schuld buiten jezelf te zoeken. De grootste kans dat de obstakels bij jezelf lagen. Natuurlijk is dat moeilijker toegeven, maar het gaat je wel het meeste opleveren voor nieuwe doelen!

6. Welke parallellen zijn er te trekken tussen de verschillende voornemens en de processen die je daarvoor hebt doorlopen naar succes? Zie je overeenkomsten in ingezette kwaliteiten, belemmerende gedachten, punten waarop het lastig werd?

7. Juist deze inventarisatie geeft je inzicht in hoe je het volgend jaar anders gaat doen; welke lessons learned zijn er? Niet alleen in welke doelen je gaat stellen, maar vooral om ook de weg vooraf te bepalen en te weten welke moeilijkheden je gegarandeerd gaat tegen komen.

Bron: Mariken van de Loo via ManagementSite.

Boekentips
Business Model You – Een methode om je carrière opnieuw uit te vinden: op één A4'tje
Een betere balans tussen voelen, denken en doen.

Reageer op dit artikel