artikel

Management kan zo simpel zijn als frisbee vangen

Geen categorie

In een steeds complexere wereld waarin alles met alles samenhangt, kunnen sommige beslissingen beter heuristisch dan analytisch genomen worden. Als het onmogelijk is aan alle factoren en dimensies recht te doen, is een intuïtieve, ontdekkende, informele oplossing vaak de beste keuze. Heuristiek wordt wel vergeleken met het vangen van een frisbee.

Mensen en zelfs honden kunnen het, niet door tot in detail te berekenen waar ze moeten staan om de plastic schijf te vangen, maar door hun lichaam afhankelijk van de positie van de frisbee te bewegen. Alles doorrekenen zou leiden tot een soort verlamming, en dat is ook precies wat gebeurt als bedrijven vasthouden aan besluitvormingsprocessen die onder de huidige omstandigheden niet langer voldoen. Complexiteit in starre regels vangen leidt slechts tot herhaling van zetten.

Apple
Apple is een voorbeeld van een bedrijf dat heuristisch werkt. Het bouwde bijvoorbeeld een technologisch platform waar honderdduizenden onafhankelijke ontwikkelaars apps voor konden maken en aan Apple`s klanten konden verkopen. Apple blijft zich op basis van zijn successen een nieuwe heuristiek aanleren.

Bron: ProfNews gebaseerd op Harvard Business Review.

Boekentip: Business Model Generatie. Een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers.

Reageer op dit artikel