artikel

Lokale gemeenschappen worden belangrijker

Geen categorie

Doordat we steeds vaker plaats- en tijdsonafhankelijk werken, worden buurten en lokale gemeenschappen belangrijker dan ooit.

Communicatietechnologie maakt het mogelijk om onze netwerken tot ver buiten onze eigen locatie uit te breiden. De lokale relaties zijn daardoor verzwakt. Het besef breekt echter weer door dat we in ons werk van elkaar afhankelijk zijn en dat we niet zonder diepgaande menselijke relaties kunnen.
In 1999 ging Elance van start, een digitaal platform voor freelancers. Elance en soortgenoot oDesk hebben samen 2 miljoen gebruikers. Zelfstandigen hebben voor 1 miljard dollar aan projecten uitgevoerd. De eerste golf van plaatsonafhankelijk werken was een feit.
De tweede golf maakte het ook voor vaste medewerkers mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Flexwerkers bleken productiever en loyaler te zijn dan teams die op de traditionele manier werken.
De derde golf is paradoxaal, want steeds meer freelancers die plaats- en tijdonafhankelijk werken, zoeken elkaar toch op. Zo ontstaan er fysieke hubs van specialistische zzp'ers.

Bron: ProfNews.

Meer over nieuwe vormen:
Werken aan de Weconomy
Business Model Generatie.

Reageer op dit artikel