artikel

Doeltreffende ceo’s maken integrale keuzes

Geen categorie

Doeltreffende ceo's blinken uit in het nemen van integrale keuzes. Als je geen neus hebt voor de juiste bestuurlijke beslissingen, dan wordt het vrijwel onmogelijk om de top te bereiken. Maar hoe ontwikkel je die scherpzinnigheid?

Bij Procter & Gamble (P&G) is er een stelselmatige aanpak ontwikkeld om veelbelovende en hoge managers te trainen. De ontwikkeling van toptalent moet beginnen bij intellectuele integr(al)iteit, ofwel de combinatie van eerzaam handelen met discipline, helderheid en consistentie. Mensen, ook topmanagers, vinden het onprettig om te moeten kiezen. Een keuze heeft als gevolg dat bepaalde mogelijkheden worden opgegeven. Een onderneming kan echter niet overal tegelijk actief en succesvol zijn.
Het traject van strategische keuzen maken begint met de vraag: wat willen we bereiken? Die vraag roept een reeks andere vragen op, zoals: waar willen we concurreren, hoe denken we dat met succes te doen, welke capaciteiten moeten we ontwikkelen en welke managementsystemen hebben we nodig?

Bron: ProfNews, gebaseerd op Holland Belgium Management Review.

Boekentip: Leiders over veranderen. De veranderagenda van 10 topmanagers en 10 topadviseurs.

Reageer op dit artikel