artikel

10 innovatielessen van ontdekkingsreizigers

Geen categorie

Innoveren is moeilijk en slaagt lang niet altijd. In zijn nieuwe boek 'The Innovation Expedition' maakt Gijs van Wulfen het onderwerp toegankelijk door het innovatieproces te vergelijken met grote historische en recente ontdekkingsexpedities.  In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Edmund Hillary beklom in 1953 als eerste de Mount Everest. En op 20 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens zijn voetafdruk op het maanoppervlak.

Deze historische voorbeelden, die getuigen van menselijk kunnen, organisatievermogen en durf waardoor grenzen worden verlegd, zijn voor Van Wulfen metaforen voor innovatie. In het boek presenteert hij een gestructureerde methode en onderstaande 10 aandachtspunten.        

Urgentie
De omstandigheden moeten een gevoel van urgentie geven en dwingen tot nieuwe manieren van kijken en doen. Alleen dan kan innovatie rekenen op een warm onthaal. In de tijd van Columbus werd de handel ernstig belemmerd omdat de Turken de route naar het Oosten blokkeerden. 

Uitdaging
Een innovatieopdracht met duidelijk omschreven doelen, middelen en deadlines geeft de betrokkenen energie en motivatie. Het beklimmen van de hoogste berg ter wereld is een tot de verbeelding sprekende uitdaging, die mensen mobiliseert tot daadkrachtige acties.     

Passie
Door je passie te volgen, verleg je je grenzen. Dus als je geestdriftig bent over innovatie, neem dan initiatieven. Hillary was een gedreven man, als jongeling al verslond hij menig avonturenroman.              

Moed
Als je een grote uitdaging wilt realiseren, kun je niet stoppen voordat je droom is gerealiseerd. Voor de astronauten van Apollo 11 was terugkeren met het ruimtevaartuig Columbia geen optie. 

Nieuwe technologie
Ga op zoek naar nieuwe technologieën en businessmodellen om je doel te bereiken. Columbus bereikte zijn doel onder andere omdat hij gebruik kon maken van pas ontwikkelde nieuwe scheepsmodellen en navigatietechnieken.                   

Voorbereiding
Laat bij voorbereiding niets aan het toeval over, gemakzucht is dodelijk voor succes. Bij de landing op de maan werd een checklist gebruikt van 417 punten.

Teamwork
Een nieuw idee zal eerder tot werkelijkheid en verdere wasdom komen als velen het met elkaar uitdenken en ondersteunen. Uit Hillary's dagboek blijkt dat individuele inspanningen en opofferingen, maar ook goed teamwork doorslaggevend zijn voor teamsucces.                          

Keuzes
Soms moeten er harde keuzes worden gemaakt; het collectieve belang gaat boven het individuele belang. Het Himalayan Committee voelde zich indertijd gedwongen expeditieleider Eric Shipton te vervangen door de bergbeklimmer kolonel John Hunt.                       

Test
Een uitvoerige test(serie) of een generale repetitie geven een gevoel van zekerheid en zijn onmisbaar omdat afwijkingen of fouten aan het licht kunnen worden gebracht. Het Apollo 10 project was een cruciale test die de astronauten van Apollo 11 vitale informatie gaf. 

Doorzetten
Geen ontdekkingstocht zonder tegenslag, maar teams moeten zich hierdoor niet laten ontmoedigen. Wie niet volhardend is, zal de eindstreep niet halen. Dat is de les die de ontdekkingsreizigers en pioniers van weleer de innovatoren van nu kunnen leren.             

Bron: innovationmanagement.se

Leestip
Business Model Generatie
van Alex Osterwalder is de vertaling van de internationale bestseller met een gestructureerd stappenplan en praktische handvatten voor businessmodelontwikkeling.                   

Reageer op dit artikel