artikel

Dertig pioniers over zelfmanagement in de zorg

Geen categorie

Het aantal mensen met één of meer ziekten neemt de komende decennia fors toe. De vraag naar zorg stijgt. Tegelijkertijd daalt het aantal beschikbare zorgverleners in deze periode. Wordt dit een probleem? Misschien niet. De boodschap van Ruimte voor regie is dat meer zelfmanagement een perspectief kan bieden.Voor mensen met een (chronische) ziekte die zelf de regie […]

Dertig pioniers over zelfmanagement in de zorg

Het aantal mensen met één of meer ziekten neemt de komende decennia fors toe. De vraag naar zorg stijgt. Tegelijkertijd daalt het aantal beschikbare zorgverleners in deze periode. Wordt dit een probleem? Misschien niet. De boodschap van Ruimte voor regie is dat meer zelfmanagement een perspectief kan bieden.
Voor mensen met een (chronische) ziekte die zelf de regie willen en kunnen nemen zijn er steeds meer mogelijkheden. In goed samenspel met hun zorgverleners nemen ze een actieve rol aan met tegelijkertijd een betere uitkomst als resultaat.

Topvolleyballer Bas van de Goor, die lijdt aan hij diabetes type 1, zegt daarover in het boek: 'De kern van zelfmanagement is dat de behandelteams moeten gaan discrimineren, oftewel onderscheid maken, zorg op maat. Het doel als vertrekpunt zou wat mij betreft niet moeten zijn goede bloedsuikers, maar een leuk leven. De vraag die daarbij hoort is: Wat is een leuk leven en hoe kunnen goede bloedsuikers daarbij helpen? Dan start het hele team gemotiveerd aan de samenwerking. De patiënt weet dat hij op bepaalde momenten hulp kan aanvragen en het behandelteam blijft betrokken bij de ondersteuning.

Zelfmanagement gaat  primair om de doelstelling om mensen met een chronische aandoening meer grip op hun leven en grip op hun ziekte te laten krijgen. Dat staat voorop. Zelfmanagement voor zover mensen dat kunnen en willen. Anders werkt het niet. Hoe kunnen we mensen met een chronische aandoening hiertoe stimuleren en welke (nieuwe) rol moet de zorg hierin nemen? Daar gaat Ruimte voor regie over. Zo'n dertig pioniers vertellen hun verhaal over de uitdaging die zij zijn aangegaan. Wat was hun doel? Welke vraag wilden zij beantwoorden? En wat zijn hun geleerde lessen?

Zelfmanagement van patiënten verandert de manier van werken in de zorg. De zorgverlener wordt behandelaar en coach, de patiënt medebehandelaar en regisseur. Elke  zorgprofessional staat voor de keuze om hierin een voorloper of volger te zijn.

Bron: Ruimte voor regie. Pioniers over zelfmanagement in de zorg onder redactie van Rianne van den Brink, Hanke Timmermans, Jeroen Havers en Haske van Veenendaal, Kluwer, 2013.

Reageer op dit artikel