artikel

HRM mist steun van management

Geen categorie

90 procent van de HRM'ers vindt dat er niet kan worden gewacht met strategische personeelsplanning. Dat wordt vooral gekoppeld aan de employability van werknemers. De steun van het management wordt hierbij node gemist. Dat blijkt uit onderzoek door het Platform Over Personeelsplanning.

HRM mist steun van management

De inzetbaarheid van werknemers is voor 37 procent van de respondenten de redenen om je te verdiepen in strategische personeelsplanning. Vergrijzing komt met 17 procent op een verre tweede plaats. Wettelijke veranderingen zoals de verhoging van de pensioenleeftijd of verandering van het ontslagrecht, zit daar met een krappe 5 procent nog weer een stuk onder.
Ondanks de veranderingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, zegt 8 procent van de respondenten dat strategische personeelsplanning kan wachten tot 2015. 2 procent meent dat de roerige afgelopen jaren hebben bewezen dat het niet mogelijk is om te plannen voor de lange termijn.

Gevoel alleen te staan 
HRM'ers hebben vaak het gevoel alleen te staan in hun gevoel van urgentie als het gaat om strategische personeelsplanning. Slechts een op de vijf (21,6%) van de respondenten zegt dat het managementteam hier grote prioriteit aan geeft. Bijna twee keer zo veel (39,7%) zeggen die prioriteit niet te zien in de top van het bedrijf.
Jacco van den Berg – bedrijfseconoom, oprichter van Van den Berg Training & Advies en auteur van het boek Overspoeld door schaarste – herkent veel van de uitkomsten van het onderzoek. Hij vreest dat HR soms een roepende in de woestijn is als het gaat om het belang van strategische personeelsplanning. 'Weten deze HRM'ers hoe het MT en de lijnmanagers "er in zitten"? Voor hen regeert de waan van de dag en zijn de zorgen voor morgen. Zij sturen, de goeden daargelaten, meer op kwartaalcijfers en ze zijn te druk voor het ontwikkelen van een lange termijn perspectief.'
De enige oplossing is samenwerking, stelt Van den Berg. 'HR heeft de kennis en overview over de organisatieonderdelen maar de input moet toch echt van de lijn komen. Stop dus met naar elkaar wijzen. Ga naast elkaar staan en werp een blik op de toekomst. Bepaal samen wat nu nodig is om klaar te zijn voor de alsmaar veranderende toekomst.'

Lees alle resultaten van het onderzoek in de whitepaper Strategische Personeelsplanning begint nú.

Boekentip:  Werving, selectie & introductie.

Reageer op dit artikel