artikel

Privacy, sporen op internet

Geen categorie

Veel professionals moeten nog wennen aan het werken in de cloud. We zijn op de hoogte van de risico's van open, niet afgeschermde profielen, binnen Facebook. We waarschuwen onze kinderen daarvoor. Toch zijn er nog veel andere sporen die we achterlaten op internet. Het is verrassend hoeveel hoog opgeleide gebruikers hun twitterprofiel niet hebben afgeschermd. […]

Veel professionals moeten nog wennen aan het werken in de cloud. We zijn op de hoogte van de risico's van open, niet afgeschermde profielen, binnen Facebook. We waarschuwen onze kinderen daarvoor. Toch zijn er nog veel andere sporen die we achterlaten op internet.

Het is verrassend hoeveel hoog opgeleide gebruikers hun twitterprofiel niet hebben afgeschermd. Of hun publiekelijk gedeelde prezi's, die op reusable staan niet hebben verwijderd. Het is tevens vermakelijk. Als je een rondje maakt door onderwijsland en alle hotshot onderwijsbloggers/mediacoaches opzoekt op de prezi-hoofdpagina, dan kom je van alles tegen.

Proefprezi's, voorbeeldprezi's, die moesten dienen als hulpmiddel, afgeronde prezi's voor onderwijsseminars, met allerlei foto's van bijvoorbeeld leerlingen (weten de leerlingen dit?) en screenshots van internet (al of niet auteursrechtenvrij). Ik kwam verschillende prezi's tegen van een onderwijsbobo die mediawijsheidstrainingen geeft, met daarin adviezen om niet te veel gegevens op internet achter te laten. Dit geldt niet voor hemzelf. Zelf laat hij wel vertrouwelijke gegevens zien in zijn openbare prezi. 

In niet afgeschermde twitterprofielen kun je de contacten van een ander zien. Soms is dit niet de bedoeling.

De meeste internetgebruikers hebben er voor zichzelf geen moeite mee. Ze redeneren vaak: 'Ik heb niets te verbergen'. Maar maken soms wel gebruik van foto's, waar niet alleen zij zelf op staan, maar ook vrienden, leden van vereniging zus of zo, omstanders, en dergelijke? Hebben die daar geen bezwaar tegen om als decor voor een presentatie te dienen of op een foto te prijken die op een facebookpagina staat?

Ook voor presentaties geldt: zet je presentaties in een beschermde community. Hiervoor zijn allerlei geschikte webtools, terug te vinden in het boek Efficiënt werken met gratis webtools. Dit boek wordt uitgegeven bij Kluwer.

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceert binnenkort bij Kluwer het boek ' Efficiënt werken met gratis webtools'. Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel