artikel

Kosten cloud rijzen de pan uit

Geen categorie

Een van de jubelargumenten vóór de cloud zijn de vermeend lage kosten ervan. Startende bedijven ontdekken dat eigen servers toch goedkoper zijn.

De meeste start-ups in Silicon Valley die – uit de aard der zaak – flink wat computercapaciteit nodig hebben, beginnen hun activiteiten met behulp van cloudservices die zij bijvoorbeeld inkopen van leveranciers als Amazon.com. Dat gold bijvoorbeeld ook voor Memsql, een jong bedrijf dat zich met een revolutionair DBMS (database management system) profileert als ‘het snelste real-time analytics platform waarmee u goud zou kunnen vinden in uw big data'. Na twee jaar van voorspoedige groei besloten de techneuten van Memsql afscheid te nemen van Amazon, omdat de rekening voor de geleverde diensten te hoog werd. Tot dezelfde conclusies kwamen collega-groeiers als uber.com, en vele andere jonge internetondernemingen.

Stijgende rekening
Om Memsqls product te ontwikkelen en te testen had de onderneming de capaciteit van vele honderden (virtuele) servers nodig, die ze aanvankelijk maar wat graag inhuurden. Maar in april van dit jaar was de maandelijkse rekening van Amazon gestegen tot $ 27.000, ofwel 324.000 dollar per jaar. Op dat moment besefte de financieel directeur – die ook verstand van computers had – dat hij voor $ 120.000 voldoende fysieke servers zou kunnen kopen om aan de voor de volgende drie jaar geschatte rekencapaciteit te voldoen – apparaten die hij in drie jaar kon afschrijven. Daarnaast huurt hij nog wat cloudcapaciteit in bij Amazon – nu voor zo'n $ 6000 per maand of minder.

70 x goedkoper
Een van de grote voordelen van clouddiensten is dat je naar believen de af te nemen capaciteit kunt vergroten of verkleinen, en dat je dus nooit betaalt voor ongebruikte rekencapaciteit. Dat is prima als je net bent gestart, of bijvoorbeeld een website runt die seizoensgebonden pieken en dalen in gebruik vertoont. Maar zodra je constante rekencapaciteit een bepaald niveau bereikt, blijken eigen machines toch aanzienlijk goedkoper te zijn. Tweedehandsdure-kledingsite Tradesy verving zijn inhuurcontract door zeven eigen servers – cto John Hall zegt daarmee 70 keer zo goedkoop uit te zijn als wanneer hij alle benodigde rekenkracht via de cloud was blijven inhuren.

Bron: Management Executive, september/oktober 2013.

Reageer op dit artikel