artikel

De 5 grootste fouten van Steve Jobs

Geen categorie

Geen succes zonder mislukking. Dat gold ook voor Steve Jobs, de inmiddels overleden Apple-icoon. Over zijn successen is veel geschreven maar Peter Sims, ondernemer en auteur (zijn nieuwste boek: Little Bets: How Breakthrough Ideas Emerge from Small Discoveries) zette op de website van Harvard Business Review uiteen wat hij als de vijf grootste fouten van Jobs beschouwt.

1. John Sculley benoemen tot ceo van Apple
Jobs haalde Sculley binnen om met hem Apple te leiden maar diezelfde Sculley zorgde ervoor dat Jobs twee jaar later kon vertrekken.

2. Pixar wordt een grote hardwareproducent
Voor tien miljoen dollar kocht Jobs in 1986 Pixar omdat hij ervan overtuigd was dat dit de grootste hardwareproducent zou worden. Dat bleek niet het geval maar Pixar werd later wel succesvol als animatiebedrijf onder Disney.

3. Pixar in de etalage zetten
Uiteindelijk heeft Jobs Pixar in 2006 weten te verkopen aan Disney voor 7,4 miljard dollar. Maar het bedrijf stond al wel decennia in de etalage.

4. Ken je klanten (niet) voor NeXT computers
Na zijn exit bij Apple startte Jobs NeXT op. Het bedrijf maakte goede computers maar onduidelijk was wie Jobs' doelgroep was.

5. Falende producten lanceren
Jobs zette ook missers in de markt: Apple Lisa, Macintosh TV, Apple III, Powermac G4 Cube. Niet erg, want zonder mislukking geen succes. Geld verliezen op kleine projecten is niet erg, zo lang u weet te verdienen op de grote projecten.

Bronnen: Harvard Business Review,  vertaald door http://www.express.be/ op http://www.managersonline.nl/.
Leestip: Business Model Generatie.

Reageer op dit artikel