artikel

De mythe van de PDCA-cyclus

Geen categorie

Everard van Kemenade gooit de knuppel in het hoenderhok: de PDCA-cyclus voldoet niet meer. In onze huidige tijd van grote onzekerheden en beperkte maakbaarheid van de samenleving, schiet de PDCA-cyclus tekort. Zo is het bijvoorbeeld niet goed mogelijk om plannen te maken op termijn.

In zijn artikel in SIGMA 5 (2013) geeft Van Kemenade een alternatief. Voor veel kwaliteitskundigen is de PDCA-cyclus heilig. Maar Everard van Kemenade ziet problemen met de toepassing van de Deming-cirkel als instrument om een kwaliteitscultuur te creëren, als vermeend universeel toepasbaar en als instrument in de huidige maatschappij met haar snelle veranderingen.

Het alternatief voor PDCA is ACCRA
ACCRA© staat voor: Attention, Commitment, Context, Reflection in Action. Deze uitgangspunten gelden voor iedereen in de organisatie, van top tot werkvloer en tevens voor consultants van buiten de organisatie die de kwaliteit van organisaties in onzekere omgevingen willen verbeteren. Ze zullen aan elke specifieke situatie moeten worden aangepast.

Verder lezen? Download gratis het volledige artikel.

Reageer op dit artikel