artikel

Mindfulness is nieuwe trend in organisaties

Geen categorie

Mindfulness is aan een opmars begonnen in de wereld van organisaties. 

Wat is mindfulness?
Mindfulness is een bewustzijnstoestand waarin je met volle aandacht in het huidige moment leeft. Je richt je niet alleen met al je zintuigen op de omgeving, maar je bent je ook bewust van gedachten en gevoelens, zowel de positieve als de negatieve. Je bent je van dat alles bewust zonder er een oordeel over te hebben, want zodra je oordeelt, ben je niet meer 'in het huidige moment' of 'in alles wat er is'.

Rol van organisaties
Er is empirisch onderzoek gedaan naar hoe organistorische factoren mindfulness beïnvloeden. Hieruit blijkt dat factoren als de uitrusting waarmee wordt gewerkt, tegenstrijdige eisen, werknemersautonomie en ondersteuning veel invloed kunnen hebben. Ook blijkt dat de mate waarin de werknemer in staat is tot mindfulness zowel invloed heeft op arbeidsprestaties, als op gevoelens van welzijn. 

Mindfulnesstrainingen en -beleid
Door middel van mindfulnesstrainingen kunnen arbeidsprestaties worden verhoogd. Onderzoek naar de effecten van organisatie-kenmerken op mindfulness, het verband met arbeidsprestaties en hoe organisaties hiervan kunnen profiteren, staat nog in de kinderschoenen.
Duidelijk is wel geworden dat organisaties niet moeten blijven steken in exclusieve aandacht voor individuele cultivering van mindfulness. Ze moeten ook focussen op manieren waarop werknemers kunnen worden ondersteund en aan het opheffen van belemmerende omstandigheden.

Bron: bpir.com.

 Leestips
Een betere balans tussen voelen, denken en doen
Tijdschrift voor begeleidingskunde, nr. 2-2012.

Reageer op dit artikel