artikel

Zin in beoordelingsgesprek – 8 procent juist niet

Geen categorie

47 procent van de leidinggevenden die de beoordelingsgesprekken afnemen dit jaar geeft aan er totaal niet tegenop te zien en het zelfs leuk te vinden om te doen. 30 procent van de leidinggevenden geeft aan de gesprekken niet lastig te vinden, maar het wel als een tijdrovende verplichting te zien. Slechts 8 procent ziet er tegenop.

Zin in beoordelingsgesprek – 8 procent juist niet

Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van ISBW Opleiding & Training, waarin managers en werknemers gevraagd wordt naar hun verwachtingen over de beoordelingsgesprekken.
Werknemers zijn nog positiever over de jaarlijkse beoordelingsronde. Maar liefst 88 procent van de werknemers ziet er totaal niet tegenop. Leidinggevenden (31%) en werknemers (36%) zijn het eens over het feit dat het vinden van de juiste toon het sterkste punt is van leidinggevenden tijdens het gesprek, gevolgd door het omzetten in concrete actieplannen (18%). In 2010 gaf een derde van de werkgevers nog aan dat laatste als grootste struikelblok te zien.

Aanpak
Opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is dat 50 procent van de respondenten, leidinggevenden én werknemers, aangeeft best een andere aanpak van het beoordelingsgesprek te willen. 46 procent van de leidinggevenden denkt daar ook al concreet over na. Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW Opleiding & Training: 'Het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit al lange tijd ingebakken in het Nederlandse HR-beleid. We draaien er over het algemeen onze hand niet meer voor om. Zelfs de crisis heeft nauwelijks effect op de voorbereiding of de vrees voor het gesprek, blijkt uit ons onderzoek. Het roept de vraag op of er überhaupt nog ruimte is voor verbetering. Wellicht zijn de roep om verandering en de concrete gedachten die daarover worden gevormd daartoe een eerste aanzet.'

Bron: ISBW Opleiding & Training
Meer lezen over HR? Ga naar Vakmedianet.

Reageer op dit artikel