artikel

Zorgonderneming van het Jaar: OCON

Geen categorie

Tijdens het Jaarcongres Zorgmarkt is vrijdagmiddag 13 december het Orthopedisch Centrum Oost-Nederland (OCON) uitgeroepen tot Zorgonderneming van het Jaar 2013. De winnaars namen de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Jos Dijkers.

Naast OCON waren er nog twee genomineerde zorgondernemingen: Isala Dermatologische Centrum (Zwolle) en ComPoli (Sint Maartenskliniek Nijmegen). De passie en de ondernemingszin van de initiatiefnemers van deze drie zorgondernemingen sprongen in het oog. Hoewel het een 'close finish' was – in het juryrapport werd het zelfs een titanenstrijd en thriller genoemd – voldeed OCON volgens de jury het beste aan alle gestelde criteria: innovatief, gedreven ondernemerschap, ambitie en bewezen resultaten.
 
Echt ondernemerschap
In 2010 startten de orthopeden van Ziekenhuisgroep Twente samen met enkele anesthesisten het Orthopedisch Centrum Oost Nederland (zie dit filmpje). OCON werkt weliswaar nauw samen met de Ziekenhuis Groep Twente, maar is financieel volledig zelfstandig en heeft daarmee ruimte gecreëerd voor echt ondernemerschap. Men kijkt er met andere ogen naar orthopedische zorg en koppelt uitdagend werk voor medewerkers aan een hogere kwaliteit voor de patiënt. Het is een bewezen goede onderneming met zeer aansprekende resultaten. De zelfsturende teams werken volgens een 'joint care'-principe en zijn er voortdurend op gericht zichzelf te verbeteren. De tevredenheid van patiënten en huisartsen ligt erg hoog.

Modelonderneming
OCON investeert winst in nieuwe diensten en innovatie, zoals een nieuwe sportkliniek. Het is een transparante onderneming die er niet voor terugdeinst concurrenten te helpen bij het opzetten van een vergelijkbaar initiatief, op basis van geloof in het eigen businessmodel. OCON is een modelonderneming met een missie naar de buitenwereld: namelijk het concept verspreiden en de organisatie is in die zin baanbrekend.

Zorgmarkt organiseert de prijs voor de Zorgonderneming van het Jaar en werd dit jaar voor de zesde keer. Vorig jaar werd het Zeeuws Hand & Pols Centrum uitgeroepen tot beste zorgonderneming. De Zorgonderneming van het Jaar 2013 is mede tot stand gekomen door Achmea en BDO.

Leestip: Business Model Generatie.

Reageer op dit artikel