artikel

5 redenen waarom uw organisatie sneller moet zijn in 2014

Geen categorie

'Niets doet zo veel falen als succes'. Ook succesvolle ondernemingen kunnen zich niet meer veilig wanen. Vijf redenen waarom snelheid en wendbaarheid topprioriteiten moeten zijn in 2014. 

1. Technologische versnelling
Er zijn geen aanwijzingen dat het hoge tempo van technologische verandering van het afgelopen decennium zal afnemen. De digitale technologie zal de grootste aandrijvende kracht blijven met diepgaande veranderingen voor organisatie, consument en maatschappij.

2. Sluipende concurrentie
De opkomst van Amazon illustreert hoe een nieuwkomer de markt kan omgooien met een ontwrichtende strategie. Amazon is nu (zonder ook maar één winkel!) uitgegroeid tot een geduchte concurrent van gevestigde grootmachten in de retail. In elke sector kunnen onconventionele ondernemingen dankzij een gedurfde businessmodel opkomen.

3. Kortere productlevenscycli
Exemplarisch voor de ontwikkeling naar kortere levenscycli van producten is de neergang van Nokia en Blackberry die niet snel genoeg reageerden op de smartphone.

4. Opkomende economieën blijven groeien 
Tussen 2000 en 2011 daalde het aandeel van ontwikkelde landen in de wereldeconomie van 78 naar 63%. De opkomende markten (landen als Brazilië, Rusland, Turkije,  Indonesie, China en enkele Afrikaanse landen) zagen hun totale aandeel stijgen van 9 naar 25%. Het is een trend die zich zal voortzetten en die nieuwe kansen en mogelijkheden biedt – maar alleen voor voor snelle en wendbare ondernemingen.

5. Social media maken merken kwetsbaar
Merken blijven een kostbare asset, maar tegelijkertijd zullen ze steeds meer worden blootgesteld aan de macht van de klant, die met Facebook, Twitter en Reddit anderen in een oogwenk in zijn ervaringen kan laten delen. Wie het vertrouwen van de klant wil behouden, dient open en transparant  te communiceren. 

Bronnen: Morgan Cross Consulting en Sigma.

Leestip:
Busisess Model Generatie.

Reageer op dit artikel