artikel

Trend in 2014: Zelfsturing zet onverminderd door

Geen categorie

Niet alleen in de brede maatschappij, maar ook op het niveau van de organisatie wordt een sterker appèl gedaan op participatie. De tijd dat de hiërarchie je werkproces regelde is voorbij. Dat is een van de trends die BPMConsult voor 2014 signaleert.

Medewerkers – in werkprocessen met elkaar verbonden – krijgen meer en meer eigen verantwoordelijkheid in het ontwerpen en verbeteren van hun werkproces. En daarin wordt manifester zichtbaar dat verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie worden gelegd. Procesteams kunnen zo zelfstandig en horizontaal achterstanden managen, klanten bedienen en werk beter maken.
Continu verbeteren krijgt nu echt vorm op de werkvloer. Medewerkers halen zelf de kennis in huis om processen te verbeteren. Ze kunnen zelf process walks doen en verbeterborden gebruiken om prestaties visualiseren. Zo worden talenten benut en onnodige besturingslagen bespaard.
Organisaties die beschikken over een state-of-the art-procesarchitectuur, én een horizontale cultuur kunnen voorsprong nemen door te focussen op functiestromen in de werkprocessen.
Bron: BPMTrends 2014.
Leestip: Horizontaal Organiseren.
 

Reageer op dit artikel