artikel

Betrokken directie zorgt voor betere inzetbaarheid

Geen categorie

Hoe belangrijk is dat nou echt, een directie die weet wat er speelt op de werkvloer? Erg belangrijk. Uit onderzoek van Effectory blijkt dat directeuren die aanwezig zijn op de werkvloer, interesse tonen en zelf hard meewerken van onschatbare waarde zijn.

Betrokken directies blijken een bijzonder positief effect te hebben op de inzet en bevlogenheid van de medewerkers. Vooral de betrokkenheid, bevlogenheid en tevredenheid van medewerkers gaat met sprongen vooruit als ze vinden dat de directie weet wat er leeft en speelt op de werkvloer. Medewerkers die de stelling 'De directie weet wat er speelt op de werkvloer' negatief tot neutraal beoordelen, scoren gemiddeld een 6,7 op betrokkenheid bij hun organisatie. Medewerkers die de stelling positief beoordelen scoren gemiddeld een 8,4.

Beter bevlogen en dus meer tevreden
Eenzelfde link is zichtbaar bij bevlogenheid (6,1 versus 7,3), tevredenheid (6,9 versus 8,2) en beoordeling van de organisatie als geheel (6,3 versus 7,8). In organisaties waar de directie positief beoordeeld wordt scoren de medewerkers dus op alle gebieden hoger. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder ruim 400.000 medewerkers in Nederland.

De kracht van het goede voorbeeld
Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, licht de resultaten toe: 'Het is van groot belang dat een organisatie een inspirerende directie heeft die steeds uitdraagt en uitstraalt waar de organisatie voor staat. Dat betekent voorbeeldgedrag tonen, en een directie die toegankelijk is, oprechte interesse toont en zich ook écht onder de mensen begeeft. Sommige leiders zien we af en toe zelfs meedraaien in de organisatie. Deze leiders maken zich onsterfelijk, ook omdat dit snel rondzingt binnen de organisatie. Dit geeft medewerkers binnen de organisatie een enorme rugwind. Er is veel verborgen potentieel in organisaties. Directies kunnen zelf de eerste stap zetten om dit potentieel boven tafel te halen.'

Het verborgen potentieel van werkend Nederland
In maart verschijnt het rapport 'Het verborgen potentieel van werkend Nederland'. In dit rapport bundelt Effectory haar bevindingen uit de grootste HR-benchmark van Nederland. Het rapport geeft inzicht in hoe het met goed werkgeverschap en goed werknemerschap binnen de organisaties in Nederland is gesteld.

Bron en meer informatie: persbericht APS, 24 februari 2014, Over Duurzame Inzetbaarheid en Effectory.

Tip: Masterclass Over Het Nieuwe Werken.

Reageer op dit artikel