artikel

Het Nieuwe Werken wordt het Nieuwe Ontmoeten

Geen categorie

Met veel tamtam is Het Nieuwe Werken geïntroduceerd als Ei van Columbus om de moderne werknemer te lokken en vast te houden. Lekker thuis werken, flexibel, effectief samenwerken. In de praktijk blijkt het toch niet altijd even goed te werken. Kgotla Company is hier slim op ingesprongen en liet zich voor Kgotla leiderschap en werkruimte inspireren in Botswana.

Kgotla Company is gespecialiseerd in het terugbrengen van bezieling op de werkvloer.
Leidinggeven volgens de principes van de Kgotla wordt beschouwd als tribaal leiderschap. Willem de Liefde heeft verschillende boeken over dit onderwerp gepubliceerd: African tribal leadership voor managers en De Leadership Navigator. Zijn werk vormt de basis waarop de Kgotla Company bedrijven faciliteert bij het opzetten van een bedrijfsbrede dialoog.
Het woord Kgotla komt uit Botswana en betekent letterlijk ‘leiderschap door dialoog'. Niet het individu maar de groep staat centraal. Met wel veel ruimte voor eigen inbreng en eigen inrichting van het werk, dat wel. Vergaderingen vinden plaats in een open ruimte waar iedereen in een halve cirkel zit en zijn of haar mening kan inbrengen. Daarna wordt een besluit genomen zonder oeverloze discussies.

Dialoog zonder discussie
De Kgotla's in Botswana waren de inspiratiebron van Wim zijn zoon Martijn de Liefde, toen hij in 2003 de Kgotla Company oprichtte. Hij realiseerde zich dat leiders veel makkelijker tot een oplossing kunnen komen als ze leidinggeven vanuit de kracht van hun mensen. Leiders en hun medewerkers inspireren elkaar, waardoor besluiten herkend en gedragen kunnen worden. De Kgotla zorgt voor een dialoog zonder discussie. Als manager deelt u uw droom met uw mensen en stelt open vragen, waardoor u openhartige antwoorden ontvangt. Het nodigt uw medewerkers uit vanuit hun creativiteit te werken en zo tot nieuwe ideeën te komen. U inspireert uw mensen, uw mensen inspireren u. Door deze methode voelt iedereen zich gehoord en kunt u beslissingen nemen die door de organisatie ondersteund en uitgevoerd kunnen worden.

Kgotla MT-sessie
Tijdens de Kgotla-sessie voor het management wordt gebruikgemaakt van de Leiderschaps Navigator. Het geeft inzicht in de structuur van leidinggeven, met bewustzijn als nieuw kapitaal. Er ontstaat helderheid over posities, kundes en valkuilen van managementleden, waardoor voor ieder individu duidelijk wordt wat zijn of haar richting is binnen de gehele organisatie of specifieke projecten. Een management dat in zijn kracht staat, inspireert medewerkers.

Kgotla werkruimte
De Kgotla-filosofie wordt vervolgens doorvertaald in de inrichting van werkruimtes. Dogma's als kantoortuinen, onwerkbaar design en paperless offices zijn uit den boze. De ruimtes zijn praktisch ingericht met zowel ruimte voor afgesloten werkplekken als ruimte voor ontmoeting en samenwerking. Het design heeft een huiselijk karakter en markeert alleen de diverse soorten werk- en ontmoetingsplekken. Alles is gericht op samenwerken, innoveren en prettig werken. De kleurige elementen en uitgesproken vormen werken prikkelend maar zijn niet schreeuwerig.
KLM is enthousiast over de vertaling die Kgotla heeft gemaakt van de bedrijfswaarden dynamiek en flexibiliteit in het werkklimaat en de fysieke ruimtes. Design en inrichting zijn mooi maar functioneel, geheel geïnspireerd op het omliggende polderlandschap. De afdeling Passenger Services heeft een Kgotla Workplace in gebruik genomen waardoor de implementatie van een nieuw boardingsysteem efficiënter verloopt. Medewerkers ontmoeten elkaar vaker en makkelijker. Vice-president Maarten Koopmans: ‘Ik voel nu dagelijks de saamhorigheid waar ik naar zocht.'
Bronnen: persbericht Kgotla Company en www.kgotla.com.
Leestip: African tribal leadership voor managers.

Reageer op dit artikel