artikel

Kennis delen gaat vanzelf met SCRUM

Geen categorie

Kennismanagement-projecten verheffen het delen van kennis vaak tot doel. Daarbij wordt de hoeveelheid opgeslagen ‘kennis' als meetlat gebruikt om het succes te bepalen. Als er een kennisbank ingericht is, moet deze toch gevuld worden, nietwaar? Het vullen is meestal niet de favoriete bezigheid van professionals. De waarde van de opgeslagen kennis is dan ook niet altijd in verhouding met de daadwerkelijke kosten van de kennisbank.

In een artikel op Managementsite belicht Jan Jacob Bos, auteur van Noodzakelijk kennis, kennismanagement vanuit een andere hoek. Het gaat hierin niet over kennismanagement zelf, maar over slimmer plannen en werken. Daarbij wordt kennismanagement als vanzelf goed ingevuld door de medewerkers. De focus ligt echter op de doelstellingen van het werk zelf, niet op de kennis die daarvoor nodig is.

SCRUM is een methode die ontstaan is in de software ontwikkeling. Deze methode wordt inmiddels echter veel breder ingezet, en wordt zelfs op scholen toegepast. Bos lichten eerst kort toe wat de SCRUM methodiek inhoudt. Vervolgens haat hij dieper in op de verschillende aspecten waarbij hij toelicht hoe SCRUM bij kan dragen aan het efficiënt omgaan met kennis. Lees het hele artikel.

Reageer op dit artikel