artikel

Het Nieuwe Efficiënte Werken met webtools

Geen categorie

Hebben managers onvoldoende inzicht in wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met webtools?

Het Nieuwe Werken is weer wat op z’n retour omdat werken op afstand toch ook nadelen heeft. Tenminste, dat vinden managers die het werken met webtools niet zo zien zitten omdat ze fysieke aanwezigheid prefereren. Of ze hebben gewoon onvoldoende inzicht in wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met webtools die ook nog eens vaak gratis zijn! Carolien Kok zette deze webtools daarom op een rij in haar nieuwe en uiterst praktische boek Efficiënt Werken met gratis webtools.

Volgens Kok, auteur, mediacoach en docent Informatiekunde, kan Het Nieuwe Efficiënte Werken tegenwoordig écht omdat er webtools zijn voor haast alle kennisintensieve kantoorwerkzaamheden: vergaderen, presenteren, documenten beheren (opslag), agenda beheren, samenwerken aan projecten en documenten, onderzoeken, verkopen/handelen, analyseren/managementinformatie, adverteren, administreren, communiceren (social media, klantenservice, mail enzovoort).

Kok heeft haar boek ingedeeld in tien hoofdstukken die overeenkomen met alle fasen van een project. Daarbinnen beschrijft zij een selectie aan gratis webtools (in totaal 50) die zij uitvoerig heeft getest. Zij koos voor de webtools die het meest eenvoudig te bedienen en te combineren zijn met andere webtools, device-onafhankelijk (dus ook mobiel) en toegankelijk op alle operating systems en tot slot bij voorkeur geen registratie of account vereisen. Ieder hoofdstuk begint met een korte functionele beschrijving van alle tools, daarna worden de tools afzonderlijk stap voor stap beschreven met uiteraard veel plaatjes. Aan het eind van elk hoofdstuk worden alle tools uit het thema op een rij gezet in een schema en vergeleken op verschillende kenmerken. De hoofdstukken zijn prima los van elkaar te bestuderen.

Hier vind je een (willekeurige) greep uit de vele handige webtools:

1. Flisti.com

Flisti is een webbased programma voor een eenmalige pollvraag die je met een embedcode kunt opnemen in je website of in je e-mail. Ook voor smartphones. Flisti werkt direct en je hoeft er geen account voor aan te maken. Uitermate geschikt om je doelgroep één prangende vraag voor te leggen, bijvoorbeeld over de verkoop of het gebruik van je product.

2. Twitcam.com
Met behulp van Twitcam kun je didactische of commerciële videoboodschappen uitzenden naar groepen (cursisten, bedrijven). Je maakt dus een twitstreamopname met je eigen webcam. Na afloopt komt de videoboodschap tussen je tweets te staan. Iedere volger kan de boodschap bekijken.

3. Mindomo.com
Met Mindomo kun je een multimediale mindmap maken. Je kunt eenvoudig afbeeldingen maar ook filmpjes en muziek van YouTube toevoegen. De onderdelen van de mindmap kun je becommentariëren en je kunt een werkplanning voor de onderdelen inroosteren. Bijzonder is dat je meerdere slides kunt toevoegen aan een mindmap.

4. Schoology.com
Schoology is een veelomvattend systeem dat je kunt inzetten om een groep/community/team/je werknemers online mee te faciliteren. Je kunt er instructies/opdrachten mee delen, quizzes en discussies mee starten. Je kunt er opdrachtstatistieken mee opvragen, cijfers mee invoeren en wijzigen. Leden van de community kunnen inloggen, opdrachten maken, cijfers en statistieken inzien.

Bron: Carolien L.C. Kok, Efficiënt werken met gratis webtools.

Reageer op dit artikel