artikel

Ons brein wil een man als chef

Geen categorie

Een opvallende wending in de glazenplafonddiscussie: uit onderzoek blijkt dat mannen én vrouwen onbewust kiezen voor een man als leidinggevende.

Trainingsplatform Direction ondervroeg ruim 2500 Nederlandse managers, medewerkers en directieleden over de oorzaken van het gebrek aan vrouwen in de top van bedrijven en organisaties.

Mindbugs
De deelnemers werden ook onderworpen aan een zogeheten Mindbugstest, gebaseerd op sociaal-psychologisch onderzoek van de Harvard Universiteit naar automatische verbanden tussen woorden/beelden en concepten. Direction-oprichter Esther Mollema: ‘Onze hersenen draaien op software die niet perfect is. Er zitten bugs in. Mindbugs. Op het gebied van mannen en vrouwen betekent dit dat we ondanks onze hedendaagse denkbeelden over gelijkheid en emancipatie toch nog heel wat onbewuste ideeën meedragen.’
De mindbugstest meet deze onbewuste ideeën. Het resultaat was in dit geval opmerkelijk. Ruim 78 procent van de vrouwen en 87 procent van de mannen gaf onbewust de voorkeur aan een man als leider. De leeftijd van de ondervraagden speelde geen rol in de voorkeur, wel daalde het percentage dat liever een mannelijke leidinggevende had naarmate het opleidingsniveau steeg. Verontrustend: onder HRM’ers – doorgaans verantwoordelijk voor werving en selectie – bleek het percentage met voorkeur voor een man relatief hoog ten opzichte van andere beroepsgroepen.
Bron: persbericht hpocenter.com, 10 maart 2014.

Reageer op dit artikel