artikel

Ontwikkelen? Liever niet, zegt ambtenaar

Geen categorie

Ambtenaren blijven liever doen wat ze altijd deden, ondanks alle opleidings- en ontwikkelmogelijkheden.

Ambtenaren blijven liever doen wat ze altijd deden, ondanks alle opleidings- en ontwikkelmogelijkheden. Dat zegt Maarten van Diggelen van de Bestuursacademie in het vakblad Binnenlands Bestuur (BB). Beschikbare opleidingsbudgetten worden vaak niet opgemaakt. Volgens Van Diggelen, die zelf al 28 jaar in het vak zit, begrijpen ambtenaren onvoldoende dat hun rol verandert. ‘Ze denken vanuit hun functieomschrijving: wat daar in staat doe ik, is de houding. Dit type ambtenaren komt niet naar opleidingen om iets nieuws te leren, maar om beter te worden in wat ze al kunnen.’

Opleidingsbudgetten
Opvallend is dat de beschikbare opleidingsbudgetten onderbenut blijven. ‘Gemeenten, en ook waterschappen en provincies, stellen middelen beschikbaar om de regie te nemen over je eigen loopbaan. Soms gaat het om een paar duizend euro per persoon per jaar. Maar veelal is een derde van het budget in november nog niet besteed. Dus iedereen roept “een leven lang leren”, en ambtenaren krijgen werkelijk alle kansen dat waar te maken, maar ze laten die vaak aan zich voorbij gaan. Dat zou natuurlijk moeten opvallen in het gesprek met de leidinggevende, maar daar wreekt zich een zekere gedoogcultuur: als wij elkaar niet te zeer aanspreken, dan houden we het nog wel een tijdje op deze manier uit.’

Flexibiliteit
Toch ziet Van Diggelen ook een aantal positieve ontwikkelingen. ‘Heel geleidelijk komen er leidinggevenden die harde maatregelen durven nemen tegen mensen die echt niet willen’. Verder constateert hij dat een paar oude gedragsslogans langzamerhand inhoud krijgen. ‘Al jaren staan op de gevel van ieder gemeentehuis de woorden “resultaatgericht, samenwerken en flexibel” gebeiteld. Nu zie je dat die flexibiliteit wel inhoud begint te krijgen. Er is een toenemende vraag naar opleidingen die gaan over samenwerking met stakeholders. Over samen met de buitenwereld plannen maken in plaats van zelf iets op te schrijven en dan te zeggen: zo hadden wij het bedacht.’

Hij hoopt dat ambtenaren zich ontwikkelen tot adviseurs. ‘Mensen die niet verbieden of bekeuren, maar meedenken met mensen over hoe iets wel gerealiseerd kan worden. Daar zal nog veel opleiding en training voor nodig zijn.’

Lees het hele artikel op de site van BB.
Boekentip: Meer door minder in het publieke domein.

Reageer op dit artikel