artikel

Investeren, een vak apart

Geen categorie

Investeren lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Het is eenvoudig om fouten te maken.

Investeren, een vak apart

Gezien de bedragen waar het soms om gaat, kunnen deze fouten erg kostbaar zijn. Wie kent niet de verhalen van de succesvolle ondernemer die na jaren van hard werken zijn bedrijf verkocht en de verkoopopbrengst ‘investeerde’ in andere ondernemingen? Binnen een paar jaar was hij zijn gehele vermogen kwijt en een illusie armer. Al die jaren voor niets gewerkt. Op de harde manier leerde hij dat een goede ondernemer nog geen goede investeerder maakt. Talrijk zijn ook de voorbeelden van particuliere beleggers die veel geld hebben verloren op de aandelenbeurs.
Investeren is een vak apart; dat wordt vaak over het hoofd gezien.

Hetzelfde geldt voor financieren. Zonder voldoende kennis en ervaring op dit gebied is het maken van fouten eigenlijk bijna onvermijdelijk. Deze fouten kunnen ertoe leiden dat de investeerder te veel voor de aandelen van een onderneming betaalt of, nog erger, de investering beter helemaal niet had kunnen doen!

Taco Rietveld schreef er een boek over: het Handboek Investeren & Financieren- Private equity, beleggen & kredietanalyse. Praktijkervaring en theoretische kennis zijn een vereiste. Private equity en kredietverlening zijn beide in de loop der jaren steeds professioneler geworden en redeneren inmiddels volledig vanuit cashflows. Het boek behandelt van A tot Z de stappen die professionele investeerders en financiers in de dagelijkse praktijk zetten voordat zij een risicopositie nemen in een onderneming. Daar waar nodig biedt het handboek een theoretische onderbouwing.

Taco Rietveld is investment director bij een van de grootste investeringsmaatschappijen van Nederland. Daarvoor was hij bankier op de afdeling Bijzondere Kredieten van ABN AMRO en de afdeling Acquisitiefinanciering van Bank of Scotland. De afgelopen vijftien jaar heeft hij talloze financieringen aan en investeringen in private ondernemingen gerealiseerd.
Meer informatie over het boek: Inleidend hoofdstuk.

Reageer op dit artikel