artikel

Strategische personeelsplanning

Geen categorie

In het boek Strategische Personeelsplanning (SPP) ontrafelt Gerard Evers SPP en knipt dit op in acht bouwstenen. Steeds wordt aangegeven wat de achterliggende technieken en tools kunnen zijn, welke gegevens nodig zijn en welke rol de verschillende actoren (lijnmanagement, HR, planning en control) daarin spelen.

Strategische personeelsplanning en in het kielzog daarvan thema’s als talentmanagement, succession planning en flexibiliteit zijn niet meer weg te denken van de agenda van lijnmanagement en HR. Mensen maken het verschil en een goede, duurzame afstemming van de personele bezetting (aanbod) op de nu en in de nabije toekomst gewenste formatie (vraag) is meer dan ooit essentieel voor de continuïteit van organisaties. Voeg daaraan toe de structureel inkrimpende arbeidsmarkt en het is duidelijk dat met het slim omgaan met Human Capital veel te winnen valt. En dus ook te verliezen…
Strategische personeelsplanning is geen rocket science. Wel vraagt het om goed nadenken over het inhoudelijke concept met de bijbehorende tools en technieken, de benodigde data en het vereiste draagvlak en daarmee het proces van SPP.
In het boek Strategische Personeelsplanning –Theorie, instrumenten en praktische aanpak gaat het niet alleen om wetenschappelijke theorie, maar ook over praktijktoepassingen en ervaringen. Daarbij is gebruikgemaakt van de diverse projecten die de auteur de laatste jaren heeft uitgevoerd bij uiteenlopende organisaties in binnen- en buitenland. Een praktische aanpak, met veel cijfervoorbeelden is daarvan het resultaat. Tegelijkertijd wordt ook de wetenschappelijk geïnteresseerde lezer bediend. Theoretische doorkijkjes zijn en blijven van belang voor de verdere ontwikkeling van dit onderwerp. Daarmee is het boek ook goed te gebruiken in opleidingstrajecten en cursussen.

Over de auteur
Dr. Gerard Evers (1954) studeerde algemene econometrie (cum laude) aan de Universiteit van Tilburg. Hij was bijna 20 jaar als hoofddocent en buitengewoon hoogleraar verbonden aan de academische opleiding Personeelwetenschappen. Tegenwoordig is hij directeur van Euro-HRM, een adviesbureau voor economisch personeelsmanagement, en docent bij diverse postacademische opleidingen.

Het boek is te bestellen bij PWDeGids.nl/shop of de erkende boekhandel.
Een recensie-exemplaar is aan te vragen bij: sandrabritsemmer@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel