blog

Is er toekomst voor management?

Geen categorie

De besturing van organisaties gebeurt al decennia lang op dezelfde manier. Het traditionele management denken lijkt weinig innovatief. De laatste j

Is er toekomst voor management?

De besturing van organisaties gebeurt al decennia lang op dezelfde manier. Het traditionele management denken lijkt weinig innovatief. De laatste jaren komt hierin verandering en krijgen andersdenkenden over de inrichting van organisaties en de aansturing van mensen meer voet aan de grond. Denk hierbij aan bedrijven als Zappos, Spotify en dichterbij huis het Amsterdamse Springest. En wie heeft hem niet gezien de uitzending van ‘Tegenlicht’: Het einde van de manager. En meer recent in het nieuws: ‘Bazen zijn uit’ van Triodos Bank.
Organisaties van nu roepen om innovatieve en creatieve medewerkers die het nemen van de eigen verantwoordelijkheid tot kunst verheffen. Maar hoe zorg je dat hier ruimte voor is? Met traditioneel management lijkt het een kansloze opgave dit aan te raken in mensen. Controle en beheersing maken niet creatief en werken angst in de hand. Dus lijkt de keuze voor zelfsturing, minder management, scrumteams en netwerkorganisaties een no brainer.
Tegelijkertijd verschijnen in de media berichten die weer een ander geluid laten horen: ‘Er zijn meer managers dan ooit’, kopt het onderzoek van het CBS dat onlangs werd gedaan. En aan de universiteiten is het aantal studenten dat bedrijfskunde studeert sinds 2000 met meer dan 250% gegroeid. Het lijkt erop dat er geen generatie van zelfsturende professionals aan komt, maar een generatie van consultants en managers.
Op 1 oktober aanstaande zal ik een verhaal vertellen over mijn zoektocht naar de toekomst van management. Als management development expert stelde ik mijzelf al langer de vraag of er toekomst is voor management. Om mijn opleiding aan de Rozenbrood Trendacademy af te ronden heb ik gekeken naar trends en ontwikkelingen op dit gebied.
Beleef mijn zoektocht mee en kom op 1 oktober naar Pakhuis de Zwijger voor Picturing the Future!

Reageer op dit artikel