blog

Blijven resoneren

Geen categorie

Veranderkundige Daniël Wolfs schrijft en spreekt over samenwerking en verbinding. Het bepalen van een middelpuntzoekende strategie is een van de manieren samenwerkingen succesvol te laten verlopen.

‘Veranderkracht was een fantastisch seminar. Het leuke was dat ik het verhaal van Daniël vrijdag gelijk in de praktijk kon brengen, door tijdens een vergadering een middelpuntzoekende strategie te introduceren.’

Deze reactie las ik een dag na mijn lezing op het seminar Veranderkracht. Het krijgen van reacties is een van de zaken die het schrijven van een boek of het geven van een lezing zo mooi maken. Maar nog beter dan dat is iets wat verder reikt: resonantie. Het besef dat een idee zoals een middelpuntzoekende strategie doorwerkt nadat je erover hebt gesproken of geschreven. Dat het in andere vormen terugkomt dan je zelf had kunnen vermoeden. Dat mensen een concept als de middelpuntzoekende strategie tot zich nemen, vastpakken, eens omdraaien en het projecteren op hun eigen ervaring.

Interessant genoeg is juist resonantie een van de essentiële kenmerken van een middelpuntzoekende strategie. Met zo’n strategie zet je centraal wat de verschillende partijen aan elkaar verbindt. Als je elkaar vindt in wat je bindt, resoneert iedereen met het gezamenlijk belang.

Ik vroeg de deelnemer aan het seminar, werkzaam binnen de jeugdhulpverlening, welke middelpuntzoekende strategie zij met elkaar hadden gevonden. ‘Wij laten geen jongere uit onze handen vallen’, schreef hij. ‘We gaan onderzoeken wat er nodig is om hulpverlening en financiering te regelen voor een erg moeilijke groep jongeren in de overgang van 18- naar 18+. Onderzoeken en gelijk in de praktijk uitproberen.’

Prachtig! Als je met elkaar centraal stelt wat verbindt, resoneert dat in de praktijk van iedereen die samenwerkt.

Vergis je niet, de werkelijkheid is regelmatig een stuk wranger. ‘Het kind staat vaak niet centraal en financiering en individuele organisatorische problemen vaak wel’, zo concludeerde kinderombudsman Marc Dullaert over de Passend Onderwijs transitie in september dit jaar.

‘We zijn zoekend hoe we ons als organisaties tot elkaar verhouden en hoe de stem van het gezin (het gezinssysteem) hier het beste in past.’ Zo klinkt het in de praktijk van veel teams die zich hard maken voor een succesvolle jeugdhulptransitie. In het ergste geval resoneert dan frustratie en toenemende machteloosheid, in plaats van inspiratie en verbinding.

Een middelpuntzoekende strategie herinnert iedereen elke dag weer aan het belang van samenwerking. Doet je beseffen dat je met elkaar tot resultaten kunt komen waar je trots op bent. Het resoneert op een positieve en inspirerende manier – en positiviteit mag wat mij betreft best wat meer resoneren in onze organisaties en maatschappij de laatste tijd.

Daniël Wolfs MScMC is veranderkundige en als associate partner verbonden aan Holland Consulting Group. Vol overgave bundelt hij de krachten van organisaties, door te werken aan strategie, eigenaarschap, draagvlak en concrete veranderingen. En ja, hij spreekt met veel liefde en enthousiasme over zijn boek Magic Makers.

Reageer op dit artikel