artikel

Relatie met collega’s zorgt voor meeste geluk

HRM

Wanneer zijn we het meest gelukkig in ons werk? Als we een goede relatie met onze collega's hebben, zo blijjkt uit onderzoek van trainings- en adviesbureau Van Harte & Lingsma. De goede relatie met collega’s staat met stip op nummer 1 als het gaat om het geluk op de werkvloer (63 procent). Een slechte leidinggevenden wordt als grootste boosdoener gezien wanneer dat geluk ontbreekt.

Relatie met collega’s zorgt voor meeste geluk

Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van de verschijning van het boek Gelukkig Werken van gelukscoach Onno Hamburger en wetenschapper Ad Bergsma. “Ondanks dat we denken gelukkig te worden van een prettige werkomgeving is onze eigen instelling minstens zo belangrijk”, aldus Hamburger. “We kunnen zelf een grote bijdrage leveren aan ons werkgeluk.”

Nederlanders zijn over het algemeen gelukkig op hun werk: 75% van de werknemers waardeert het geluksgevoel op het werk met een cijfer 7 of hoger. Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan dagelijks plezier te beleven in het werk (66%) en zegt er niet tegenop te zien om weer aan het werk te moeten na een vakantie (59 procent). Belangrijkste 'geluksfactoren' na de goede relatie met de collega's zijn ruimte voor humor (58 procent) en een goede werk-privé balans (50 procent).

Opmerkelijk is dat voor mannen en vrouwen verschillende factoren het werkgeluk bepalen. Zo is voor mannen voldoende uitdaging in het werk (45 procent) duidelijk belangrijker dan voor vrouwen (35 procent), terwijl de juiste hoeveelheid werkdruk voor de vrouw (36 procent) meer van belang is dan voor de man (25 procent). Ondanks dat het merendeel gelukkig is met zijn werk, zegt bijna de helft van de mannen (46 procent dat hij zou stoppen met zijn baan als financiën geen rol zouden spelen.
      
Slechte leidinggevende
Wanneer we ons ongelukkig voelen op ons werk, is dat in veel gevallen te wijten aan een slechte leidinggevende (50 procent), negatieve mensen in de werkomgeving (47 procent) of een slechte band met collega’s (47 procent). Vrouwen blijken vatbaarder te zijn voor een negatieve sfeer (57 procent) en laten een gebrek aan zelfvertrouwen (18,8 procent) eerder hun werkgeluk beïnvloeden dan mannen (respectievelijk 39 procent en 8 procent).

Onno Hamburger, senior trainer en gelukscoach bij Van Harte & Lingsma, stelt dat werknemers vooral de kwaliteit van de directe werkomgeving aandragen als bepalende factor voor de mate van werkgeluk die zij ervaren: “Dit is een herkenbaar beeld dat vaak naar voren komt uit onderzoek. Daarmee onderschatten werknemers de mogelijkheden die zij zelf hebben om hun werkgeluk te vergroten.”

Dertigers minder gelukkig
Uit het onderzoek blijkt dat dertigers zich het minst gelukkig voelen op het werk: zij geven hun werkgeluk gemiddeld een 6,8. Een derde van de dertigers (33 procent) wil dan ook graag leren hoe hij of zij gelukkiger kan zijn op het werk. “Doordat dertigers vaak een druk gezinsleven en ambities proberen te combineren, ervaren zij extra werkstress en minder voldoening dan andere werknemers”, aldus Hamburger.

Zestig-plussers scoren opmerkelijk hoger: zij beoordelen hun werkgeluk met een 7,4. Hamburger: “Hiervoor is een aantal verklaringen mogelijk. Zo zijn 60-plussers gemiddeld gezien meer gefocust, meer doelgericht en realistischer als het gaat om de doelen die zij zichzelf stellen. Daardoor hebben ze meer succeservaringen en worden ze minder teleurgesteld. Daarnaast zijn 60-plussers meer gericht op samenwerking dan andere werknemers, waardoor zij meer plezier hebben in hun werk.”
*
Het onderzoek naar geluk op de werkvloer is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van Van Harte &Lingsma. Aan het onderzoek namen 524 werkende respondenten deel van 16 jaar en ouder.

Reageer op dit artikel